3 min 3 godine

Vlada se neće odreći poreskog izuzeća za IT stručnjake, izjavio je 11. juna ministar za investicije i evropske projekte Rumunije, Kristijan Ginea (Cristian Ghinea). „Verujemo da je ova industrija ključna za Rumuniju i Rumuniji je potrebna ova konkurentska prednost“, rekao je ministar, a prenosi portal HotNews Live.

U Rumuniji još od 2004. godine postoje poreski podsticaji koji se odnose na IT industriju. Poresko zakonodavstvo predviđa da postoji izuzeće od poreza na zarade za zaposlene inženjere koji obavljaju IT aktivnosti povezane sa stvaranjem računarskog softvera.

Softver u fazi istraživanja takođe je oslobođen poreza

Od 2016. godine postoji i povećano interesovanje za podsticaje za istraživanje i razvoj. Stoga takvi zaposleni takođe mogu biti oslobođeni poreza na zarade, mada su uslovi različiti u poređenju sa podsticajima za IT industriju. Štaviše, postoji odbitak poreza na dobit za 50 odsto opravdanih troškova istraživanja i razvoja, što bi ukupno rezultiralo približno 7-8 odsto nižim porezom na dobit koji se plaća. Za oba ova podsticaja kompanije moraju zasebno evidentirati troškove u skladu sa lokalnim pravilima.

Stoga poslodavci mogu imati koristi ako mogu podržati inovativne projekte i konkurisati za ispunjavanje uslova. Ako žele, mogu zadržati više visokokvalifikovanih stručnjaka, koristeći podsticaje za finansiranje drugih troškova / inicijativa, kao što su oprema ili inovacione radionice za proširenje inovacionih laboratorija. Važno je naglasiti činjenicu da se ovaj poreski podsticaj može primeniti i u IT sektoru ako su tekući projekti inovativni do trenutka komercijalizacije.

Petnaest godina poreskih olakšica za IT stručnjake

U Rumuniji je tokom 2019. godine bilo žestokih rasprava o mogućnosti ukidanja podsticaja za porez na zarade u IT sektoru i očekivalo se da će ovaj porez nakon 15 godina biti uveden. Jedan od argumenata za fiskalno opterećenje IT industrije je da je nakon deceniju i po IT industrija u Rumuniji zrela i otporna na udare.

Pročitaj i ovo:  Rumunski startap UiPath napravio presedan na njujorškoj berzi

Prema ANIS (Udruženje poslodavaca industrije softvera i usluga), poreski podsticaji učinili su rumunsku IT industriju konkurentnom i održavaju je, u trci sa drugim zemljama koje programerima nude nulti porez na zaradu, kao što su Ukrajina, Poljska i Belorusija.

Deficit radne snage u IT delatnostima je na nivou EU toliko značajan da bi takva mera mogla rezultirati masovnim smanjenjem stručnih radnika na državnom nivou, što bi prouzrokovalo veliki ekonomski udar na rumunsku ekonomiju. Otuda, ne čudi stav i ove rumunske vlade da se sa nultim porezom na zarade softverskih inženjera i stručnjaka ostane u konkurentskoj utakmici, tim pre što su neposredni konkurenti Rumuniji susedne zemlje.

Fotografija George Bakos / Unsplash

Ostavite odgovor