4 min 3 godine

Festival savremene umetnosti Videopark predstavlja od 22. do 24. jula u Galeriji Reflektor u Užicu i na još nekoliko lokacija više od 30 filmskih, dokumentarnih i eksperimentalnih ostvarenja umetnika iz različitih delova sveta, uz izložbu radova umetnika iz Austrije i Srbije, kao i studenata Univerziteta umetnosti u Beču.

Tokom sedmodnevnog istraživanja i posećivanja različitih lokaliteta na prostoru Užica, oni će pokušati da razotkriju paradigme i matrice koje su utkane u fenomene individualnih i kolektivnih događaja koji su se dešavali kroz dugu istoriju tog grada, najavili su organizatori iz Udruženja vizuelnih umetnika Užice (UVUU).

Hospitable utopia: međunarodni kustoski tim

Inspiracija za temu trećeg izdanja festivala Videopark – Hospitable utopia proistekla je iz refleksije i sećanja na događaje iz istorije tog dela Srbije, pa će umetnici, uz podršku kustoskog tima Improper Walls iz Austrije, pokušati da razjasne razne utopijske ideologije, koje su ostavljale trag a pritom dale neizmerni doprinos istorijskoj kompleksnosti i kulturnom nasleđu tog dela Srbije.

Otvarajući pitanja identiteta, stvarnih istina, političke korektnosti, kolektivnih fenomenologija, ali i aludirajući na probleme migranata, granica, indiferentnosti, umetnici će pokušati da reflektuju svoj umetnčki rad kroz prizmu navedenih slučajeva i fenomenologija, saopštili su organizatori trećeg izdanja Videoparka, koji će biti održan u prostoru Galerije Reflektor, u parku ispred nje, kao i u drugim prostorima u okviru Centra za vizuelne umetnosti.

Kustosi trećeg Videoparka su Justina Špeirokaitė, Urtė Špeirokaitė i Ale Zapata, a učestvuju umetnici: Olivier Hölzl, Verena Tscherner, Georgij Melnikov, Lena Violetta Leitner, Miloš Vučićević, Jelena Marta Glišić, Radomirka Siljanovski, Nenad Nedeljkov, Milica Dukić, Marko Marković, Els Van Houtert, Christos Kyritopoulos, Lindsey Nicholson, Eugenie Desmedt, Marton Zalka, Margit Busch, Aurianne Chevandier…

Videopark afirmiše nove prakse na polju videa, filma i pokretnih slika

Cilj festivala Videopark je da širu javnost upozna sa savremenim umetničkim praksama na polju videa, filma i pokretnih slika, kao i da ukaže na nedovoljnu afirmaciju te vrste umetničkog izraza.

Pročitaj i ovo:  Ana Knežević: vizuelni doživljaji u virtuelnom prostoru u galeriji Reflektor

Predstavljanje eksperimentalnih dela koja kroz širok spektar vizuelnih formi, procesa i praksi uključuju pitanja i doprinose kreativnom i kritičkom razumevanju stvarnosti, kao i primena oblika savremenih digitalnih medija, samo su neki od aspekata savremene umetnosti koje promoviše Videopark.

Radeći sa lokalnom zajednicom, podržavajući decentralizaciju u umetnosti i stvarajući platformu za sve mlade umetnike, Udruženje vizuelnih umetnika iz Užica (UVUU), pokretač Galerije Reflektor i samog Videoparka, ima za cilj da preusmeri središte sa velikih kulturnih centara, festivala i sajmova umetnosti na manja mesta, te da kroz uzajamno i zajedničko podržavanje stvori prostor za sve vizuelne umetnike koji uglavnom koriste video kao osnovni jezik umetničkog izražavanja.

Kordinator festivala je Miloš Vučićević, a u timu su Aleksandar Dimitrijević, Dušica Vesnić i Dejan Klement.

Izvor Seecult.org / Kreativna Srbija
Fotografija Kreativna Srbija

Ostavite odgovor