2 min 3 godine

Bosanskohercegovački tim koji učestvuje na Robotičkoj olimpijadi, koja traje od 27. juna i odvija se na onlajn platformi zbog pandemije koronavirusa, lansirao je iz Mostara satelit u obliku kocke, koji je u Zemljinoj atmosferi izvršio različita merenja. Nakon toga su rezultati prosleđeni takmičarskoj komisiji.

„Sve smo davno završili i sve savršeno radi. Kocka je izvršila merenja pritiska, vlažnosti vazduha i temperature. Ona će napraviti dve vrste fotografija – UW zračenja i zagađenosti vazduha“, rekao je mentor tima Anes Hadžiomerović.

Mladi robotičari su se na poslednjoj prepreci suočili s malim problemima.

„BHANSA nam nije odobrila da kocku pošaljemo u niže slojeve atmosfere na nekih 20, 30, 40 kilometara pa smo se dosjetili da je lansiramo uz pomoć silka. Kocku sada šaljemo takmičarskoj komisiji. Sve zemlje će u isto vrijeme slati rezultate. Očekujemo da se rezultati objave u srijedu ili četvrtak i nadamo se da ćemo zadržati lidersku poziciju“, dodao je.

Liderka tima Fatima Sidran, osim programiranja, imala je odgovoran zadatak da brine o svim zadacima ostalih kolega i da koordinira. Robotiku je zavolela odmah na prvom času u srednjoj školi, a i ona se nada dobrom rezultatu na Olimpijadi.

„Bilo je teških dijelova. Zahtjevno je sve ovo. Mnogo neprespavanih noći je za nama. Definitivno, bilo je zanimljivo i ovo je jedno od najboljih iskustava u životu. S obzirom da nismo imali sve resurse morali smo da pustimo mašti na volju, i tako smo na kraju sve postigli“, kazala je Sidran.

Osim Sidran, bosanskohercegovački tim su činili Lejla Nuhić, Anis Kazazić i Merjema Pajić iz Druge gimnazije Mostar, te Marko Masnić, Luka Jurković i Luka Džalto iz Srednje škole Čapljina.

Izvor Anadolija
Fotografija Unsplash

Pročitaj i ovo:  Prvi analitički izveštaj o kreativnim industrijama Bosne i Hercegovine

Ostavite odgovor