2 min 2 godine

Globalni indeks inovativnosti je lista od 132 ekonomije sveta koje se svake godine rangiraju prema 81 indikatoru koji je kreirao WIPO – Svetska organizacija za intelektualnu svojinu sa sedištem u Švajcarskoj. Prema ovogodišnjem rangiranju, Srbija je prvi put od 2016. godine pala (te godine je bila na 62 da bi se potom popela za 9 pozicija u 5 godina) sa 53. na 54. mesto.

Najinovativnije nacije u 2021. godini su Švajcarska, Švedska, SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Južna Koreja. Lista postoji od 2007. godine. Ispred Srbije, od zemalja iz regiona bolje su rangirani Slovenija (32), Hrvatska (40) i Crna Gora (50). Severna Makedonija se nalazi na 59. mestu a BiH na 75. Od regionalnih država tu je i Albanija na 84. mestu.

Indikatori za ocenu inovativnosti su ove godine postavljeni u tri grupe: ulaganja u nauku i investicije, tehnološki razvoj i društveno-ekonomski uticaj. Najveći pad zabeležen je u radu institucija u Srbiji, tačnije kvalitet političkog okruženja, zbog čega je u toj kategoriji pad zabeležen za pet mesta. U ljudskom kapitalu, Srbija je pala za tri pozicije, od akademskih ustanova do delatnosti istraživanja i razvoja.

U kategorijama razvijenog tržišta, Srbija je zabeležila zanimljivo visok skok od 43 mesta u delu mogućnosti trgovine i diversifikacije tržišta odnosno u porastu ekonomije obima kroz rast dohotka.

Pad od značajnih 10 mesta napravljen je u kulturi poslovanja, gde se nalaze žigovi, patenti i robne marke, što WIPO posebno prati i indeksira. Globalni brend Srbije je pao, dakle, njena percepcija ukupno kao države je sada niža nego prethodne godine.

Fotografija Pixabay

Pročitaj i ovo:  Arhitektonski portal SuperProstor - Podsticajni ambijent za mlade arhitekte

Ostavite odgovor