Plexus studio iz Šapca bazira svoj rad na korišćenju novih 3D tehnologija, čime se specijalizovao za usluge digitalizacije proizvoda za 3D galerije, 3D modelovanje, animaciju, izradu virtuelnih panorama i sl. 3D skeneri imaju široku primenu u različitim industrijskim granama jer se mogu koristiti i za izradu kalupa, alata, ali i suvenira, elemenata industrijskog dizajna itd.

Od muzičkog studija do 3D animacije i modelovanja

Mladi preduzetnik, Mladen Vuković, osnivač Plexus 3D studija i firme Plexus CNC, se poslednjih godina profesionalno bavi modelovanjem i animacijom. Kako objašnjava, „i Plexus 3D studio i Plexus CNC koriste 3D skener ali za različite namene. Plexus 3D studio koristi skener za digitalizaciju modela koji će se koristiti u animacijama a Plexus CNC koristi skener za restauraciju fasada, za dobijanje digitalnih otisaka i za reverzibilni inžinjering tj. kopiranje predmeta“.

Do otvaranja 3D studija, Vuković se bavio iznajmljivanjem muzičkog studija, snimanjem i obradom zvuka i produkcijom muzičkih spotova. Međutim, nedavno je Plexus studio – prvi muzički studio u Šapcu za snimanje demo snimaka i probe bendova, zatvoren jer je „broj bendova koji vežbaju i snimaju u njemu sveden na minimum koji nije mogao da obezbedi normalno i isplativo funkcionisanje. Muzički studio je nastavio da radi u okviru Plexus 3D studija kao funkcionalna celina, nudeći usluge obrade i snimanja naracija i muzičkih podloga za animacije“, objašnjava Vuković.

Virtuelna prezentacija Šapca i arhitektonski projekti

Nakon promene poslovne inicijative, Vuković je ostvario saradnju sa lokalnom samoupravom grada Šapca kroz dva projekta – kreiranje virtuelne prezentacije grada, sačinjene od panoramskih fotografija, i izradu projekta buduće javne garaže. Trenutno realizuje projekat „Šabac – prva virtuelna varoš Srbije“, a sarađivao je i sa hotelima na Zlatiboru u oblasti 3D animacije. U okviru firme Plexus CNC, koja se bavi izradom modela, kalupa, prototipova, ornamentike, radio je i restauraciju jednog dela fasade Belog dvora u Beogradu.

Pročitaj i ovo:  Anagram dizajn studio – od frilenserskog načina rada do preduzetničke inicijative

Međutim, ostvarena partnerstva sa predstavnicima javnog i privatnog sektora su sporadične prirode zbog čega je Vuković nezadovoljan situacijom na tržištu Srbije i potražnjom za uslugama koje nudi.

Slaba tražnja usluga kompjuterske animacije i grafike u Srbiji

Vuković smatra da je ključni problem loš poslovni ambijent i činjenica da su tehnologije koje koristi ljudima uglavnom nepoznate. Primera radi, u svetu 3D skener ima široku primenu u oblasti restauracije, zaštite kulturnih dobara i digitalizacije kulturne baštine. Vuković objašnjava da „izrada virtuelnih 3D galerija može da bude naročito korisna za muzejske postavke, internet prodavnice i suvenirnice. Za razliku od foto-galerija, virtuelne predstavljaju savremen način prikazivanja proizvoda koji omogućava korisniku da interaktivno rotira virtuelni 3D objekat pomoću miša i da stekne utisak kao da ga drži u ruci.

Ovakav način prezentovanja, pruža posetiocima internet prezentacije mogućnost da što bolje vide i upoznaju proizvod, a samim tim i da se što pre opredele za njegovu kupovinu. U slučaju muzeja, njihova vrednost je u tome što nisu vremenski ograničene i omogućavaju kreiranje 3D digitalnih arhiva, što je veoma značajno za gostujuće i privremene postavke“.

Međutim, „na našim prostorima je ovo apsolutno neiskorišćen potencijal. Javne institucije, poput muzeja, gotovo da nemaju nikakve sopstvene izvore finasiranja i potpuno zavise od gradskog budžeta. Novac uglavnom dobijaju za plate i nemaju sredstava za dodatne projekte. Sa druge strane, problem je i apsolutna nezainteresovanost za angažovanje oko ovakvih projekata“, navodi Vuković.

Šansa je svetsko tržište

Uprkos ograničenjima lokalnog i nacionalnog tržišta i nedovoljnoj iskorišćenosti potencijala tehnologija i usluga koje nude, Plexus studio spada u one naše pionire kreativnih delatnosti u virtuelnom okruženju koji imaju šansu u budućnosti.

Pročitaj i ovo:  Udruženje LimArt - uloga neprofitnih organizacija u kreativnom sektoru

Paradigma poslovanja se menja i trendovi su da se i trgovina i oglašavanje orijentišu na internet i digitalne medije. Iako vlasnik Plexus studija s pravom očekuje da će partnere naći i u svom gradu, te time biti i deo aktivnosti za modernizaciju samog grada, njegovu prezentaciju i brendiranje, verovatnije je da za ovu vrstu usluga i digitalnog proizvoda kupci ipak nisu iz komšiluka. Okretanje stranim tržištima, za digitalne usluge postaje aksiom današnjeg poslovanja.

Milena Milojević

Članak je nastao u okviru projekta E761 Susretanja, koji je sufinansiran sredstvima EU i Ministarstva kulture Srbije.

By Urednik

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.