5 min 11 godina

Plexus studio iz Šapca bazira svoj rad na korišćenju novih 3D tehnologija, čime se specijalizovao za usluge digitalizacije proizvoda za 3D galerije, 3D modelovanje, animaciju, izradu virtuelnih panorama i sl. 3D skeneri imaju široku primenu u različitim industrijskim granama jer se mogu koristiti i za izradu kalupa, alata, ali i suvenira, elemenata industrijskog dizajna itd.

Od muzičkog studija do 3D animacije i modelovanja

Mladi preduzetnik, Mladen Vuković, osnivač Plexus 3D studija i firme Plexus CNC, se poslednjih godina profesionalno bavi modelovanjem i animacijom. Kako objašnjava, „i Plexus 3D studio i Plexus CNC koriste 3D skener ali za različite namene. Plexus 3D studio koristi skener za digitalizaciju modela koji će se koristiti u animacijama a Plexus CNC koristi skener za restauraciju fasada, za dobijanje digitalnih otisaka i za reverzibilni inžinjering tj. kopiranje predmeta“.

Do otvaranja 3D studija, Vuković se bavio iznajmljivanjem muzičkog studija, snimanjem i obradom zvuka i produkcijom muzičkih spotova. Međutim, nedavno je Plexus studio – prvi muzički studio u Šapcu za snimanje demo snimaka i probe bendova, zatvoren jer je „broj bendova koji vežbaju i snimaju u njemu sveden na minimum koji nije mogao da obezbedi normalno i isplativo funkcionisanje. Muzički studio je nastavio da radi u okviru Plexus 3D studija kao funkcionalna celina, nudeći usluge obrade i snimanja naracija i muzičkih podloga za animacije“, objašnjava Vuković.

Virtuelna prezentacija Šapca i arhitektonski projekti

Nakon promene poslovne inicijative, Vuković je ostvario saradnju sa lokalnom samoupravom grada Šapca kroz dva projekta – kreiranje virtuelne prezentacije grada, sačinjene od panoramskih fotografija, i izradu projekta buduće javne garaže. Trenutno realizuje projekat „Šabac – prva virtuelna varoš Srbije“, a sarađivao je i sa hotelima na Zlatiboru u oblasti 3D animacije. U okviru firme Plexus CNC, koja se bavi izradom modela, kalupa, prototipova, ornamentike, radio je i restauraciju jednog dela fasade Belog dvora u Beogradu.

Pročitaj i ovo:  Izvoz nameštaja u Rusiju

Međutim, ostvarena partnerstva sa predstavnicima javnog i privatnog sektora su sporadične prirode zbog čega je Vuković nezadovoljan situacijom na tržištu Srbije i potražnjom za uslugama koje nudi.

Slaba tražnja usluga kompjuterske animacije i grafike u Srbiji

Vuković smatra da je ključni problem loš poslovni ambijent i činjenica da su tehnologije koje koristi ljudima uglavnom nepoznate. Primera radi, u svetu 3D skener ima široku primenu u oblasti restauracije, zaštite kulturnih dobara i digitalizacije kulturne baštine. Vuković objašnjava da „izrada virtuelnih 3D galerija može da bude naročito korisna za muzejske postavke, internet prodavnice i suvenirnice. Za razliku od foto-galerija, virtuelne predstavljaju savremen način prikazivanja proizvoda koji omogućava korisniku da interaktivno rotira virtuelni 3D objekat pomoću miša i da stekne utisak kao da ga drži u ruci.

Ovakav način prezentovanja, pruža posetiocima internet prezentacije mogućnost da što bolje vide i upoznaju proizvod, a samim tim i da se što pre opredele za njegovu kupovinu. U slučaju muzeja, njihova vrednost je u tome što nisu vremenski ograničene i omogućavaju kreiranje 3D digitalnih arhiva, što je veoma značajno za gostujuće i privremene postavke“.

Međutim, „na našim prostorima je ovo apsolutno neiskorišćen potencijal. Javne institucije, poput muzeja, gotovo da nemaju nikakve sopstvene izvore finasiranja i potpuno zavise od gradskog budžeta. Novac uglavnom dobijaju za plate i nemaju sredstava za dodatne projekte. Sa druge strane, problem je i apsolutna nezainteresovanost za angažovanje oko ovakvih projekata“, navodi Vuković.

Šansa je svetsko tržište

Pročitaj i ovo:  Šabac: grad sa kreativnim potencijalom

Uprkos ograničenjima lokalnog i nacionalnog tržišta i nedovoljnoj iskorišćenosti potencijala tehnologija i usluga koje nude, Plexus studio spada u one naše pionire kreativnih delatnosti u virtuelnom okruženju koji imaju šansu u budućnosti.

Paradigma poslovanja se menja i trendovi su da se i trgovina i oglašavanje orijentišu na internet i digitalne medije. Iako vlasnik Plexus studija s pravom očekuje da će partnere naći i u svom gradu, te time biti i deo aktivnosti za modernizaciju samog grada, njegovu prezentaciju i brendiranje, verovatnije je da za ovu vrstu usluga i digitalnog proizvoda kupci ipak nisu iz komšiluka. Okretanje stranim tržištima, za digitalne usluge postaje aksiom današnjeg poslovanja.

Milena Milojević

Članak je nastao u okviru projekta E761 Susretanja, koji je sufinansiran sredstvima EU i Ministarstva kulture Srbije.

Ostavite odgovor