3 min 3 godine

Udruženje Digitalna zajednica je od 7- 17. aprila 2021. godine uradilo anketu o uticaju testa samostalnosti koji je Poreska uprava početkom 2020. godine primenila kao kriterijum oporezivanja paušalaca odnosno registrovanih frilensera koji rade u Srbiji.

Cilj istraživanja je bio da se vidi kako je test samostalnosti uticao na digitalne radnike koji su poslovali kao preduzetnici. Na anketu je odgovorilo 374 ispitanika. Oni se bave programiranjem, softver inženjeringom, dizajnom, projektnim menadžmentom. Pored ICT delatnosti, ispitanici se bave i prodajom, marketingom, HR i administracijom, edukacijom i drugim delatnostima.

Tri četvrtine digitalnih radnika radi za strano tržište

Većina ispitanika, oko 72 odsto posluje sa inostranim klijentima. Četvrtina tj 25,4 odsto njih posluje sa domaćim klijentima, dok 3,2 procenta ima domaće i strane klijente.

Čak 66 odsto ispitanika je bilo podstaknuto da promeni oblik poslovanja zbog testa samostalnosti, a ključni razlog je bio što su bili nesigurni u sam proces kontrole testa samostalnosti pa su se odlučili da promene oblik poslovanja usled potencijalnog rizika. To je razlog zašto su preduzetničke agencije stavili u stanje mirovanja, dok ne vide šta će se desiti sa olakšicama i izmenama zakona.  Četvrtina (25,67 odsto) je registrovala privredno društvo a 27 odsto njih se zaposlilo kod svog poslodavca koji im je bio klijent.

Više izdvajaju za poreze nakon promene organizacionog statusa

Kada su bili preduzetnici, digitalni radnici su za poreze i doprinose izdvajali u proseku oko 29.000 dinara, dok kao privredno društvo izdvajaju 70.000. Većina (oko 55 odsto) je koristila olakšice koje je omogućavao zakon za novoosnovana privredna društva ili za novozaposlene.

Šestina ispitanika s olakšicama namerava da i nakon isteka perioda poreskih olakšica nastavi poslovanje kao privredno društvo i nakon, a trećina će biti zaposlena kao radnik kod drugog poslodavca. Manji deo planira i da ponovo otvori preduzetničku radnju i rizikuje da ne prođe test samostalnosti. Deset odsto preduzetnika koji kroz privredno društvo koristi olakšice, namerava da napusti zemlju.

Pročitaj i ovo:  Umetnost i profit: kad umetnost pređe na tržište

Više o rezultatima istraživanja na sajtu Digitalne zajednice.

Foto Unsplash

Ostavite odgovor