5 min 3 godine

Tvorci čuvene video igrice Toking Tom koja je svojevremeno zaludela ceo svet, Slovenci Iza i Samo Login prodali su kompaniju za milijardu dolara i kupili više od 4.000 hektara zemljišta u Banatu, gde planiraju da se bave organskom proizvodnjom.

„Na 3.800 hektara oni žele da uspostave organsku poljoprivrednu proizvodnju i to će biti najveća platforma organske poljoprivredne proizvodnje u Evropi“, rekao je ministar poljoprivrede Nedimović.

Startap prodat za milijardu dolara

Pre 12 godina Loginovi su osnovali IT startap a posle niza pokušaja da napravi aplikaciju koja bi mogla da im donese novac, ali i slavu, uspeli u tome sa Toking Tomom. Ova aplikacija, mačak koji sa vama razgovara, koga hranite i igrate se sa njim, doživela je vrlo brzo planetarnu slavu, a i danas na Jutjubu „mačak koji priča“ ima čak 25,8 miliona pratilaca, a njegovi video klipovi beleže na desetine, pojedini i stotine miliona pregleda.

Aplikacija je skinuta više od tri milijarde puta, a sve to je njegovim tvorcima iz Slovenije omogućilo da naprave profitabilnu kompaniju Outfit7 koju su 2017. prodali kineskoj kompaniji za milijardu dolara. Tada su odlučili da se okrenu organskoj proizvodnji.

Održiva poljoprivreda bez industrijskog đubriva

Zbog toga su u Srbiji osnovali i firmu Login eko, koja se, prema podacima iz Agencije za privredne registre bavi gajenjem žita, leguminoza i uljarica. Firma je aktivna u Srbiji od 2016, poslednje dve godine pod ovim imenom, a od ove godine su na novobeogradskoj adresi u Bulevaru Zorana Đinđića.

„Želimo da razvijemo tehnologije i sisteme o tome kako se organska hrana može uzgajati na velikim farmama bez kompromisa, bez da mora da se smanji profitabilnost. Znamo da su organske farme male, ali nakon tri godine testiranja ove godine dobićemo sertifikat za organsku proizvodnju i postaćemo jedna od najvećih organskih farmi u Evropi“, rekla je Login za Delo.

Pročitaj i ovo:  Zelena ekonomija: porast broja gazdinstava sa organskom proizvodnjom

Objašnjavajući da će njihova farma biti i najveća „mirna“ farma na svetu, Login je rekla da to znači da neće koristiti nikakve životinjske preparate, đubriva, pa čak ni stajsko đubre.

„Čak i da želimo da uzgajamo hranu sa stabilnim đubrivom u celom svetu, to ne bi bilo dovoljno. Zbog toga je potrebno pronaći održiva rešenja. Mi sami proizvodimo đubrivo od deteline, a jedan deo njiva je namenjen za rast deteline koja služi kao đubrivo. Kada berete pšenicu, kosite detelinu i prebacujete je na žitno polje, đubreći tlo. Mislim da to ljudi nikada nisu radili na tako velikim površinama“, rekla je Login.

Ona kaže da je ovaj način proizvodnje hrane trebalo da započnu Nemci posle Drugog svetskog rata, kada je kriza gladi morala brzo da se reši.

„Mislilo se da će zaživeti da bi se prevazišla kriza, a da će se zatim farma vratiti u normalu, sa plodoredom. Ali to se nikada nije dogodilo. Stručnjaci upozoravaju da, recimo, zemlja u Nemačkoj ili Engleskoj koja je najintenzivnije eksploatisana, više neće biti plodna za trideset godina“, rekla je Iza Login za Delo.

Osnovali fondaciju za širenje ideja održive poljoprivrede

Loginovi su osnovali i Fondaciju login5, na čijem sajtu govore o planovima sa organskom proizvodnjom u Srbiji. Njihova ideja je da, kako ističu na sajtu Fondacije, njihovim primerom organske farme daju podstrek i lokalnom stanovništvu, da ih inspirišu da se zdravije hrane i da im pokažu da održiva poljoprivredna proizvodnja ima svoju perspektivu.

Njihova organska proizvodnja koju započinju takođe je prilika ljudima u Srbiji za posao, a vizija njihovog, kako ističu, ambicioznog projekta jeste uspostavljanje jedne velike poljoprivredne metode koja bi bila prihvatljiva za prirodu, ali i ljude, ceo ekosistem.

Pročitaj i ovo:  Rajfajzen banka pokrenula akceleratorski program za startape

Izvor: Danas.rs / delimična obrada teksta Kreativna Srbija
Fotografija Unsplash

Ostavite odgovor