3 min 3 godine

U Novom Sadu 10. novembra obeleženo je pokretanje projekta nove fabrike koja će za najsavremenije automobile praviti delove za enterijer, poput velikih ekrana, „head-up“ displeja, kamera i sličnih naprednih tehnoloških rešenja. Kao i u prvoj fabrici ovog nemačkog proizvođača u Srbiji, na razvoju svih ovih rešenja će raditi naši inženjeri.

Nova „high-tech“ fabrika biće deo poslovne jedinice “Human Machine Interface” (HMI), kao i prva fabrika koja je otvorena u martu ove godine, sa fokusom na delovima za unutrašnjost vozila. Continental je itekako poznat u ovom sektoru automobilske industrije, iako je tradicionalnim kupcima dugo godina bio prepoznatljiv kao proizvođač pneumatika.

Nova fabrika čiji su temelji podignuti u Kaću pored Novog Sada i koja predstavlja drugu fazu realizacije Continentalovog projekta praviće najnaprednije elektronske komponente za auto industriju. Ukupna vrednost investicije ovog nemačkog megakoncerna je 140 miliona evra. Planirano je da kompletan objekat bude završen do septembra sledeće godine. U prvoj fabrici je već počela proizvodnja naprednih i složenih elektronskih proizvoda za autoindustriju.

Nova fabrika zaposliće 500 ljudi, uglavnom inženjera i po površini biće jedna od najvećih fabrika Continentala u svetu.

Republika Srbija subvencionisala je ovaj projekat sa 28 miliona evra. S obzirom da glavninu investicija u Srbiji za koje država izdvaja desetine miliona evra svake godine, čini radno intenzivna industrija u kojoj investitori praktično dobijaju gotovo sve glavne troškove pokrivene a odlaze čim subvencije presuše, ulaganje u fabriku u kojoj je se radi na istraživanju i razvoju u visoke tehnologije budućnosti ima više smisla. Ostaje da se vidi koliko će se uloženog novca Srbiji vratiti, što kroz porez na dohodak i porez na dobit, kao i nove investicije samog Continentala, što zbog rasta pratećih i podržavajućih grana IT i automobilske industrije i razvoja lokalnog ekosistema Novog Sada u ICT i R&D aktivnostima.

Pročitaj i ovo:  Institut za veštačku inteligenciju i Continental inicirali naučnoistraživačku saradnju

Fotografije: Continental Promo

Ostavite odgovor