2 min 3 godine

Monitoring Saveta za štampu sproveden od početka aprila do početka septembra 2020. godine pokazao je da je broj prekršaja Kodeksa novinara Srbije u šest najposećenijih onlajn medija bez štampanog izdanja pratio rast i pad broja obolelih. Broj zabeležnih povreda Kodeksa bio je veći kada je rastao i broj zaraženih i obolelih.

Tako je u aprilu 2020, kada je, po rečima epidemiologa, bio prvi pik prvog talasa pandemije Covida-19, bilo i najviše prekršaja Kodeksa novinara Srbije na gotovo svim praćenim portalima. Opadanje broja zaraženih u maju, svi portali pratili su „propratili“ smanjenim broja vesti u kojima je zabeleženo kršenje Kodeksa.

Rezultate monitoringa kršenja Kodeksa novinara Srbije i Smernica za primenu Kodeksa novinara Srbije u onlajn okruženju na informativnim portalima u Srbiji tokom pandemije Covida-19 možete pogledati ovde. 

Savetu za štampu je od početka epidemije do kraja 2020. godine upućeno 19 žalbi koje su se odnosile na tekstove u vezi sa Covidom-19, što je nešto manje od 15 odsto ukupno primljenih žalbi u tom periodu. Komisija je odluke da je prekršen Kodeks novinara donela u 11 slučajeva. Međutim, prekršaji u vreme pandemije, koji su načinjeni senzacionalističkim naslovima, manipulativnim informacijama i nepoštovanjem privatnosti ljudi o kojima se piše, još su teži i neodgovorniji.

Analizu žalbi na izveštavanje štampe i onlajn medija o Covidu-19  možete preuzeti  ovde.

Izvor: Savet za štampu

Pročitaj i ovo:  Televizija najgledaniji mediji, rast publike podkasta, štampani mediji ne gube značaj

Ostavite odgovor