3 min 3 godine

„Sonic Geometry“, naziv je izložbe Ane Knežević, interdisciplinarne umetnice koja živi i radi u Njujorku, na kojoj će, u užičkoj galeriji Reflektor, od 4. do 6. septembra, biti predstavljen njen novi rad u virtuelnoj realnosti.

U izvođenju rada zahteva se neposredno angažovanje posmatrača. Radu se pristupa uz pomoć HTC VIVE VR seta, koji se sastoji od laserskih uređaja koji obrazuju prostornu mrežu, uz pomoć koje se korisnik orijentiše u virtualnom svetu. Posmatraču se nude naočare i slušalice, kao i džojstik čijom upotrebom se teleportuje iz jednog u drugi prostor.

„Rad je imerzivan. To znači da posmatrač ima osećaj telesnog uranjanja u apstraktne prostore, koji ga u potpunosti obuhvataju dok iz različitih uglova posmatra čiste forme intenzivne boje i pravilnih geometrijskih oblika, čija debljina gotovo da ne postoji, a njihov obim ga svojim dimenzijama u potpunosti prevazilazi“, objašnjava likovni kritičar i teoretičar Stevan Vuković.

Ana Knežević je interdisciplinarna umetnica rođena u Beogradu 1976. godine. Živi u Njujorku od 2013. godine i radi svetlosne i zvučne instalacije, crteže i VR instalacije. Od 2017. eksperimentiše sa meditativnm prostornim iskustvima kroz nove teritorije povezane sa VR tehnologijom.

Ana je imala 22 samostalne i više od 50 grupnih izložbi. Anine najnovije odabrane izložbe uključuju samostalnu izložbu VR-a ‘Geometrija svetlosti’ u NGVU galeriji u Beogradu 2020., samostalnu izložbu VR-a ‘Voiding the Void’ u CultureHub-u u Njujorku 2019., grupnu izložbu ‘Longing’ u On Canal prostoru u Njujorku, 2019., kustosa Haoran Chang-a, dve samostalne izložbe u 2017. godine -‘Ujedinjeni radovi’, kolekcije Wiener Städtische u Kući Legata u Beogradu i ‘The Mirror of Light” u Galeriji savremene umetnosti u Smederevu. Tu je i izložba ‘Prostori odstupanja’ u Salonu Muzeju savremene umetnosti u Beogradu 2015. godine.

Ana je dobitnica CultureHub stipendije i rezidencije u Njujorku 2018., Pollock-Krasner nagrade u Njujorku 2017., kao i nagrade CEC ArtsLink u Njujorku za 2012. godinu i nagrade Vladimir Veličković za 2009. godinu.

Pročitaj i ovo:  MuseumNext: Poziv na učešće u Samitu o ulozi virtuelne realnosti u muzejskoj delatnosti

Izvor Galerija Reflektor
Fotografije Promo / copyright Ana Knežević

Ostavite odgovor