3 min 5 godina

Drvna industrija Srbije je jedna od retkih grana koja više izveze nego što uveze. Spoljnotrgovinski bilans u 2018. godini je dostigao 253 miliona dolara i bio je za 56 miliona veći nego prethodne godine. Gledano prema vrednosti, Srbija najviše izvozi proizvode od drveta. U 2018. godini izvezeno je robe u vrednosti 340 miliona dolara, od čega dominira proizvodnja i prodaja pločastog nameštaja.

Prema podacima RPK, učešće drvne industrije u ukupnom dohotku Srbije je 1,4 odsto a u izvozu oko 6 procenata. Uz izvoz tekstila, poljoprivrednih proizvoda i softvera, učešće prerađivačke industrije nameštaja samo će rasti u budućnosti, jer je reč o neto izvozu grane koja ime visoku stopu dodate vrednosti, jer jedan kilogram drveta ugrađen u nameštaj stvara sedam puta veću dodatu vrednost.

U drvoprerađivačkoj industriji posluje 2.200 privrednih društava, a čak 1.800 su mikropreduzeća i preduzetnici. Zapošljava 42.000 ljudi. Najveći deo proizvodnje orijentisan je na izvoz, sa dominantnom kompanijom Forma ideale, koja je u ekspanziji poslednjih pet godina.

Prema podacima same kompanije, udeo Forma ideale je 21 odsto ukupnog izvoza nameštaja iz Srbije, a čak 80 odsto ide u izvoz. Imaju prodajne objekte na četiri kontineta, u 44 zemlje Evrope, Azije, Afrike i Latinske Amerike. U jugoistočnoj Evropi su prvi u proizvodnji nameštaja od pločastog materijala.

U 2019. godini otvorena su dva programa Razvojne agencije Srbije za podršku drvnoj industriji, i država daje sledeću pomoć: 40 odsto opravdanih troškova uvođenja standarda, sertifikacije i unapređenja opreme  i do 50 odsto troškova nastupa na nekom međunarodnom sajmu. U najavi je program državnih subvencija, po kojima će proizvođači nameštaja moći da dobiju do 23 miliona dinara za opremu, mašine i konsultantske usluge.

Fotografija Unsplash

Pročitaj i ovo:  Rast izvoza kompjuterskih i drugih usluga Srbije

Ostavite odgovor