2 min 3 godine

Istraživanje RZS

Republički zavod za statistiku je tokom novembra 2020. godine, sproveo istraživanje pod nazivom „Registar industrijskih zona u Republici Srbiji“.  

Uzimajući u obzir značaj industrijskih zona za privlačenje stranih investicija i razvoj privrednih aktivnosti, kao i činjenicu o nepostojanju dovoljno informacija o njihovom prostornom rasporedu, infrastrukturnoj opremljenosti i ostalim ključnim podacima, formiranje registra industrijskih zona se pokazalo neophodnim.  


Fotografija: Pixabay


374 zone na 28.980 hektara

Industrijske zone, kao gradsko, opštinsko ili zemljište u javnoj svojini, namenjeno za smeštanje industrijskih kapaciteta i privlačenje investicija, finansirano javnim sredstvima i opremljeno neophodnom infrastrukturom, za obavljanje poslovnih aktivnosti, predstavljaju privredni potencijal. U Srbiji je ukupno 374 zone, od čega tek 36 slobodnih zona (15 aktivnih i 21 u planu). Tek 45 odsto zemljišta od 28.980 hektara je zauzeto, a mesta ima za nove članice industrijske zone na 15.857 hektara.


Članice slobodnih zona oslobođene su od PDV-a i carine na uvoz sirovina i materijala namenjenim proizvodnji robe za izvoz, mašina, opreme i građevinskog materijala.


Prikaz podataka kojima raspolaže Registar industrijskih zona možete videti na linku RZS 

Najzastupljenije su proizvodne delatnosti i mala preduzeća

Industrijske zone posluju u 133 opštine u Srbiji (bez KiM) a u njima se nalazi ukupno 1.859 poslovnih subjekata. 35 opština nema nijednu industrijsku zonu. U toku je izgradnja 64 industrijske zone u 44 opštine.

U zonama su najzastupljenija mala preduzeća (čine 35%), potom mikro (30%), srednja (17%), velika (11%), dok 7 procenata su preduzetničke radnje.

Najzastupljenije delatnosti su:

  • Proizvodnja motornih vozila, prikolica i poluprikolica;
  • Proizvodnja osnovnih metala;
  • Proizvodnja prehrambenih proizvoda;
  • Proizvodnja odevnih predmeta i
  • Proizvodnja električne opreme.
Pročitaj i ovo:  Srbija pala za šest mesta na listi globalne konkurentnosti

Ostavite odgovor