3 min 5 godina

Otvaranje pregovaračkog poglavlja 7, koje se odnosi na intelektualnu svojinu, u junu 2017. godine, donelo je i obavezu da se usvoje izmene i dopune Zakona o autorskom i srodnim pravima, usklađene sa EU direktivama, što je predviđeno i tačkom 1 Strategije razvoja intelektualne svojine za period od 2018-2022. godine, koja je objavljena u Službenom glasniku RS 19.10.2018. godine.

Početkom decembra 2018. godine Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja formiralo je Radnu grupu za izradu Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravima. Ni predstavnici OFPS-a i UDS-a, SOKOJ-a, ni predstavnici velikih korisnika i njihovih udruženja, nisu bili pozvani da učestvuju u radu Radne grupe, uprkos bogatom iskustvu u oblasti ostvarivanja autorskog i srodnih prava. Nasuprot tome, u Radnu grupu su bili pozvani određeni članovi čija se stručnost dovodi u pitanje, kaže se u saopštenjima Unije diskografa Srbije i Organizacije proizvođača fonograma Srbije. Ipak, ova dva udruženja podržala su nacrt zakona.

S druge strane, Organizacija muzičkih autora Srbije, SOKOJ, čiji su članovi učestvovali u radu Radne grupe, smatra da nije reč o izmenama i dopunama Zakona o autorskom pravu, već potpuno novom Zakonu, budući da se menja više od 30 odsto članova starog zakona.

S obzirom da je nacrt novog zakona upućen u Narodnu skupštinu bez odobrenja Radne grupe, to SOKOJ protestuje protiv ovakve prakse.

Radna grupa bila je zatečena ovakvim razvojem i na sastanku 11.02.2019. godine je konstatovala da niko od članova Radne grupe nije učestovao u izradi novog teksta Zakona i da je Vlada prihvatanjem ovakvog nacrta Zakona, zapravo ignorisala i Radnu grupu i njene kompetencije, stručnost i iskustvo. Na ovaj način, Radna grupa je u potpunosti dezavuisana zvaničnim plasiranjem u proceduru sasvim drugog teksta Zakona i bez ikakve konsultacije i obaveštenja njenim članovima. 

Sokoj, čiji su predstavnici članovi Radne grupe, najoštrije osuđuje ovakav postupak i zahteva momentalno povlačenje predloženog Zakona i nastavak stručnog i konstruktivnog rada Radne grupe.  

Ukoliko se navedeni predlog Zakona ne povuče iz procedure, Sokoj će biti prinuđen da o svemu detaljno upozna domaću i međunarodnu javnost i da zaštitu svojih prava zatraži pred državnim organima i međunarodnim institucijama.“

Izvor: Ofps.org.rs i Sokoj.rs

Pročitaj i ovo:  Izmenjen Zakon o autorskom pravu - naknade slikarima, zaštita piscima i autorima

Objavljeno 18. februara 2019.

Fotografija Drew Patrick Miller – Unsplash

Ostavite odgovor