2 min 2 godine

Bokeljska mornarica Kotor je zvanično uvrštena na UNESCO-vu listu svetske nematerijalne kulturne baštine 16. decembra, kao prvo nematerijalno kulturno dobro koje je Crna Gora kandidovala za taj status. Bokeljska mornarica je najstarije bratstvo/bratovština pomoraca na svetu, osnovano 809. godine. Te godine su kotorski pomorci preuzeli relikvije hrišćanskog sveca Tripuna i proglasili ga kasnije za zaštitnika grada.

Među brojnim elementima nematerijalnog kulturnog dobra (tradicija, kultovi Sv. Nikole i Sv. Tripuna, kolo, muzika itd.) jeste i legenda o osnivanju Mornarice 13. januara 809. godine.

Iz Bokeljske mornarice kažu da je društvo danas memorijalno, a da drevna bratovština neprekidno 1.200 godina čuva tradiciju čije su osnovne vrednosti izražene u njenom motu Fides et Honor, Vjera i Čast. Ona je bitno doprinela stvaranju materijalnih i kulturnih vrednosti Kotora i Boke, a i dalje je živi i aktivni faktor društvenog i kulturnog života ovog prostora.

Članovi Bokeljske mornarice nose drevne živopisne uniforme i staro oružje, a u statutom predviđenim prilikama, kao što su proslava svetoga Tripuna, 3. febuara, Dan Mornarice, 26. jun i dan Opštine Kotor, 21. novembar, nastupaju i igraju svoje drevno kolo, puno verskih i pomorskih simbola, koje su njeni članovi prema tradiciji prvi put igrali 13. januara 809. godine prilikom donošenja relikvija svetoga Tripuna u Kotor.

Fotografija: Bokeljska mornarica

Pročitaj i ovo:  Zlakuska keramika na UNESCO listi nematerijalnog nasleđa

Ostavite odgovor