2 min 3 godine

Švajcarski Univerzitet primenjenih nauka u Graubindenu izdao je saopštenje da je postavio novi svetski rekord računanja broja Pi i time došao do sada do 62,8 biliona cifara u decimalama:

Svetski rekord izračunavanja broja Pi Univerziteta primenjenih nauka Graubünden bio je uspešan, rekord se vratio u Švajcarsku nakon dva američka rekordera. Računar visokih performansi u Centru za analizu, vizualizaciju i simulaciju podataka (DAViS) premašio je stari svetski rekord od 50 biliona decimalnih mesta za dodatnih 12,8 biliona novih, ranije nepoznatih decimala. Poslednjih deset poznatih cifara broja Pi sada je: 7817924264.

Izračunavanje novog svetskog rekorda Pi broja od strane DAViS tima na Univerzitetu primenjenih nauka u Graubündenu trajalo je 108 dana i 9 sati. Stoga je gotovo dvostruko brži od rekorda koji je Google postavio u svom oblaku 2019. godine i oko 3,5 puta brže od poslednjeg svetskog rekorda iz 2020.

Znanje DAViS tima, pokazano ovim svetskim rekordom, kao i korišćeni hardver traženi su u područjima primene kao što su analize RNA, simulacije toka i analize teksta. Prema postignutom računu od 62,8 biliona cifara, tim DAViS -a je postigao uspeh za upis u Ginisovu knjigu rekorda. Sam broj tada bi trebao biti javno dostupan.

Izvor: Univerzitet primenjenih nauka u Graubindenu

Fotografija Unsplash

Pročitaj i ovo:  Dva miliona dolara za srpski startap Anari AI

Ostavite odgovor