5 min 3 godine

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu i nacionalna platforma Srbija stvara Vlade Republike Srbije raspisali su međunarodni urbanističko-arhitektonski konkurs za rekonstrukciju nekadašnje zgrade „Ložionice“ i adaptaciju u Kreativno inovativni multifunkcionalni centar “Ložionica”.

Budući višenamenski centar “Ložionica”, kao objekat javne namene, fokusiran je pre svega na sadržaje iz domena informacionih tehnologija, kreativnih industrija, inovacija i ekonomije zasnovanju na znanju.

Ideja je da „Ložionica“ bude mesto stvaranja i susreta talenata i da autentičnošću i kreativnom energijom postane središte novih tendencija u svim vidovima stvaralaštva i ekonomije zasnovane na znanju, kao i da postane obeležje Beograda – destinacija koja podjednako privlači Beograđane i turiste, strane i lokalne.

Predmet konkursa

Predmet konkursa, koji se sprovodi u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije, obuhvata kompleks zgrade nekadašnje zgrade “Ložionice”, koja je pripadala Glavnoj Železničkoj stanici, okretnicu i Vodotoranj.

Kompleks se nalazi u zaleđu Savskog priobalja i pripada celini „Stari Beograd“, u okviru koje se nalaze i drugi spomenici kulture – Zgrada Državne štamparije, Parni mlin, kao i Beogradski sajam. Lokacija pripada celini između Brankovog mosta, Karađorđeve i Savske ulice, Savskog trga, Bulevara vojvode Mišića, kompleksa Beogradskog sajma i Starog železničkog mosta.

Zgrada “Ložionice” nastala je pre gotovo jednog veka (1926. godine) kada je zajedno sa zgradom Glavne Železničke stanice, bila veliko tehnološko dostignuće. Tada je „Ložionica“ obezbeđivala gorivo koje je pokretalo motore Druge industrijske revolucije – železnice, gvožđe i čelik, mašine u proizvodnji, para i električna energija.

Obnovljena, “Lozionica” će biti prenamenjena za podsticanje motora Četvrte industrijske revolucije – kreativnost, inovacije i znanje.

Ulaganje u ovakve prostore u skladu je i sa strateškim krovnim dokumentima Vlade Republike Srbije poput Strategije pametne specijalizacije koja prepoznaje kreativne industrije, a posebno sektor video igara i vizeulnih efekata, kao motor budućeg održivog ekonomskog i socijalnog razvoja naše zemlje.

Pročitaj i ovo:  Udeo Beograda u broju zaposlenih Srbije po delatnostima

Kome je namenjena?

Kao multifunkcionalni centar “Ložionica” biće namenjena i stručnoj i opštoj javnostiU okviru kompleksa planira se izgradnja većeg prostora za IT zajednicu, održavanje događaja i programa, kao i manjih prostora za radionice, istraživački rad kreativaca i inovatora, kao i adaptabilan prostor za izvođačke i primenjene umetnosti.

U fokusu će biti upravo oni sektori kreativnih industrija koji nemaju svoje centre, poput dizajna i mode, kako bi se osnažio njihov razvoj kroz najsavremenije modele fablab radioničarskog prostora za razvoj prototipa proizvoda i kolaborativni rad.

Pored stručne javnosti i profesionalnih udruženja, kojima će na raspolaganju biti i kancelarijski prostor i program za izgradnju kapaciteta, “Ložionica” će ponuditi veliki javni prostor za rad i okupljanje zajednice, profesionalnih asocijacija, kao i prostor za događaje i program na otvorenom.

Misija Ložionice

S jedne strane, misija “Ložionice” je da bude prostor za osnaživanje i umrežavanje pojedinaca, udruženja i preduzeća iz oblasti informacionih tehnologija, kreativnih industrija, inovacija i ekonomije zasnovane na znanju, i tako ponudi nove modele razvoja kreativne ekonomije, mogućnost za međusektorsku saradnju i razvoj digitalizacije u skladu sa najsavremenijim svetskim trendovima.

S druge strane, jedan od glavnih ciljeva ovakvog umrežavanja i osnaživanja jeste međunarodna i domaća promocija znanja, izvrsnosti i kreativnosti koje Srbija ima da ponudi. Pored toga, “Ložionica” na taj način postaje i turistička destinacija, obeležje Beograda i prostor za okupljanje domaće i strane publike koji našem gradu nedostaje.

Konkursni zadatak

Više detalja o konkursnom zadatku, načinu učešća i predaji konkursnih radova, kao i propozicijama konkursa, moguće je pronaći na zvaničnoj veb stranici.

Krajnji rok za podnošenje konkursnih radova je 29.10.2021. godine do 23:59 časova (GMT +1).

Izvor: Vlada Republike Srbije

Foto Ekranska fotografija (screenshot) Konkurs Ložionica

Ostavite odgovor