4 min 3 godine

Nedavno osnovani Istraživačko-razvojni institut za veštačku inteligenciju Srbije i jedna od najuspešnijih multinacionalnih kompanija koja posluje u našoj zemlji, Continental, ozvaničili su realizaciju zajedničkih predstojećih aktivnosti potpisivanjem Sporazuma o naučnoistraživačkoj i poslovno-tehničkoj saradnji.

Ovaj sporazum predstavlja prvi zvanični ugovor Instituta sa privredom i ujedno prvi značajniji korak u ostvarenju njegove misije da doprinese saradnji nauke i privrede i pospeši transfer tehnologije u Srbiji.

Sporazum su 2. avgusta potpisali dr Dubravko Ćulibrk, direktor Instituta i Saša Ćoringa, generalni direktor kompanije Continental Automotive Serbia.

Generalni direktor kompanije Continental Automotive Serbia istakao je da se danas u automobilskoj industriji sve više koriste rešenja iz oblasti veštačke inteligencije, posebno kada je reč o autonomnoj vožnji.

„Naša vizija u Continental Automotive Serbia je da diktiramo trendove i da budemo najbolji u onome što radimo a naši inženjeri to već jesu. Srećni smo što započinjemo saradnju sa Istraživačko – razvojnim institutom za veštačku inteligenciju Srbije i sigurno smo da ćemo zajedno biti još uspešniji na međunarodnom automotiv tržištu.”

Continental Automotive Serbia trenutno uglavnom razvija rešenja za putničke automobile i komercijalna vozila za diviziju Vehicle Networking and Information (VNI). To obuhvata širok spektar proizvoda kao što su instrument table, radari, kamere, kontrolne jedinice za daljinsko praćenje pozicije i parametara vozila, pristupni sistemi zasnovani na pristupu vozilu pomoću pametnih telefona ili daljinskog otključavanja, upravljački sklop za kontrolu električnih sistema u vozilu, infrastruktura veb baziranog servisa, mobilne aplikacije i glavni inovativni projekat za visoko autonomnu vožnju za putničke automobile i komercijalna vozila.

Više od 600 inženjera radi na razvoju najinovativnijih tehnologija za auto industriju u Istraživačko razvojnom centru Continentala u Novom Sadu. Sa atraktivnim projektima iz oblasti elektronskih uređaja za kabinu vozila i sistemima i senzorima za autonomnu vožnju, kompanija je za manje od tri godine rada izrasla u jednog od najvećih poslodavaca u inženjerskom sektoru u zemlji.

Pročitaj i ovo:  Hrvatski inovator Mate Rimac većinski vlasnik Bugatija

U martu ove godine Continental je otvorio i svoju prvu fabriku u Novom Sadu u kojoj će se proizvoditi najmoderniji elektronski proizvodi za unutrašnjost vozila kao što su “head up display”, veliki ekrani, kamere u vozilu, kompleksni kokpit “high performance computer”. Krajem juna, takođe u Novom Sadu, Continental Automotive Serbia je počela izgradnju druge fabrike koja će biti četiri puta veća od nedavno otvorene i to će biti prva “high tech” fabrika u Novom Sadu.

Naučnoistraživačka i poslovno-tehnička saradnja podrazumevaće, između ostalog, i realizaciju zajedničkih naučnoistraživačkih projekata, razvoj proizvoda i proizvodnih programa i zajednički rad na komercijalnim projektima i projektima finansiranim od strane Evropske zajednice.

Institut za veštačku inteligenciju je u martu ove godine osnovala Vlada Republike Srbije na osnovu inicijative iz Strategije razvoja veštačke inteligencije u Srbiji za period 2020-25. godine.

Izvor: Continental Automotive Serbia
Fotografija Continental

Ostavite odgovor