7 min 3 godine

Tržište kriptovaluta tek se razvija u Srbiji a tome pomaže i nedavno donet Zakon o digitalnoj imovini koji je stupio na snagu 29. juna 2021. Da biste počeli da razmišljate o prikupljanju ove vrste imovine, važno je da steknete širu sliku o načinu na koji se ta imovina kupuje i prodaje.

Ali, najpre da razumete kako tržište kriptovaluta, kao najčešće digitalne imovine, zapravo funkcioniše u svojim ekstremima.

EKSTREMNE POJAVE NA TRŽIŠTU KRIPTOVALUTA SU REDOVNE

Prema pokazateljima jedne od najpopularnijih aplikacija za tržište kriptovaluta, indonežanskog Bibita, u aprilu 2021. kriptotržište je zabeležilo oštar pad. Uzrok je bio prenaduvan dotok iz hedž fondova sa likvidacijama od gotovo 10 milijardi dolara. Posledica je pad vrednosti kriptovaluta, gubitak novca i likvidacija više od million računa kojima su uglavnom pojedinci trgovali na tržištu kriptovaluta.

Kada pominjemo likvidacije na tržištu hedž fondova, one su slične bankarskim likvidacijama u smislu zatvaranja pozicija, ali ima značajnih razlika. „Likvidacije“ ovog tipa se javljaju kada trgovci pozajmljuju višak kapitala od brokerskih kuća / berzi, tj fjučerse za trgovanje, da bi položili veće opklade na imovinu kojom trguju. Oni za to plaćaju fiksnu naknadu, dok berze zatvaraju ove pozicije po unapred određenoj ceni – kada je kolateral trgovca jednak gubitku na toj poziciji. Tada se kaže da je takva trgovina likvidirana.

I OVO TRŽIŠTE VREDNOSTI OSETLJIVO JE NA BOMBASTIČNE IZJAVE, KAO I SVAKA DRUGA BERZA

Šta se desilo? Trgovci su verovatno pozajmljivali više od onog što bi im finansijski konsultant savetovao i time doprineli da se tržište pregreje i stvori balon transakcija. Krahu je prethodila euforija, kada su neki američki bankarski savetnici izašli dan-dva ranije sa javnim prognozama da će Bitcoin kao kriptovaluta, premašiti vrednost zlata. Kada čujete ovako nešto, naravno da poželite da pohrlite u novu zlatnu groznicu.

Nije samo Bitcoin pao za skoro deset posto, neke od kriptovaluta su pretrpele udar od više od 25 odsto. Od pomenutih 10 milijardi, Bitcoin je povukao 5,6, a a Ethereum 1,1 milijardu, ostale manje kriptovalute su zauzele ostatak dubioze. Zbog pohlepe manjeg dela, kažnjeni su svi ulagači koji su na redovnoj bazi ulagali i trgovali kriptovalutama.

Ovakva dešavanja, iako drastična, potpuno su redovna u trgovini kriptovalutama. Neki analitičari tvrde da se gotovo po pravilu dešavaju barem jednom mesečno i to skoro uvek fjučersima kao polugom.

Da li će ovo da pokoleba trgovce i  sve one koji bi da ulažu u kriptovalute? Ni najmanje. Reč je o uobičajenom fenomenu koji prati prirodu tržišta trgovine nečim tako neopipljivim kada su kriptovalute.

NAJČEŠĆE KRIPTOVALUTE I NJIHOVA PROSEČNA VREDNOST U 2021.

Ako želite da razmotrite početak trgovine kriptovalutama, dajemo vam listu onih koje su u 2021. godini doživele najveći pojedinačni rast. Važno je znati da se svaka od ovih valuta razlikuje, tj da nije reč tek o pukoj kupovini digitalnog novca, kao kada kupujete evre, franke, jene ili dolare. Svaka kriptovaluta ima svoj posebnu logiku, najčešću svrhu upotrebe, prirodu svoje namene i matematički kod na kome se generiše odnosno rudari. Rudarenje ovih valuta je slično rudarenju zlata, otuda analogija pre sa zlatom nego sa valutama centralnih banaka.

Sledeće valute su u ovoj godini imale najveći rast. Kao što ćete videti, Bitcoin je na poslednjem mestu, iako je pojedinačno najvrednija valuta i najčešće kupovana, pa je kod nje i promena od nekoliko procenata ravna milijardama evra na globalnom tržištu.

Prvi na listi je Binance, koji je za tri meseca ove godine u proseku porastao 777 odsto. Ostalih u top deset su:

Dogecoin: + 700%
Cardano: + 616,7%
Polkadot: + 380,63%
Stellar: + 307,69%
ChainLink: + 192,5%
Ethereum: + 168,36%
Tezos: + 166,5%
Vechain: + 150%
Bitcoin: + 95,21%
Dogecoin, koji i dalje vredi manje od jednog dolara, drži čak 34 milijarde dolara vredno tržište. Vrednost mu je naglo skočila nakon samog jednog tvita Ilona Maska koji je najavio da će uložiti u ovu kriptovalutu.

Od ovih svih valuta, jedino Stellar nije dostupan. Ova blokčejn mreža nastala je samo kao link između velikih finansijskih institucija koje trguju u milionima dolara, uključujući i vremenska razgraničenja.

Ethereum je, verovatno posle Bitcoina, najatraktivniji za ulaganje i sada mu je cena 241.481 dinara.

GDE KUPITI KRIPTOVALUTE?

Danas je veoma jednostavno kupiti kriptovalute. Kupoprodaja se može obaviti preko platformi za kupovinu odnosno popularno nazvanih kripto menjačnica i kripto berzi. Najpoznatije i ujedno najsigurnije za ovu vrstu transakcija su Coinbase i Coinbase Pro. Najmanju proviziju uzimaju za Binance.

Tu je još i Cash App, koji omogućava direktno ulaganje na berzu, osim deponovanja u digitalni novčanik. Jer da biste kupili digitalnu imovinu morate imati otvoren digitalni novčanik, to je posebna baza podataka koja pohranjuje vaše podatke o kupovini i vrednosti valute koju ste kupili. Veoma visoko dobro kotiran je i bisq, iako sporiji od ostalih.

Kod izbora digitalne menjačnice veoma je važno da postoji sigurna zaštita transakcija, jer su neke menjačnice kompromitovane i time loše indeksirane na Google.

Razlika između kriptomenjačnica i kriptoberzi je u tome što u menjačnicama kupujete i prodajete kriptovalute za valute centralnih banaka, uključujući i dinar. Na berzama možete direktno trgovati između samih kriptovaluta.

Izvor Alchemist.rs
Fotografija Pixabay

Pročitaj i ovo:  Raste vrednost bitkoina u 2019.

Ostavite odgovor