4 min 3 godine

Internacionalni Nišville Jazz Festival je najposećeniji džez festival jugoistočne Evrope, a osnovan je 1995. godine. Britanski Gardijan iz 2016. godine uvrstio je Nišville u 10 najboljih džez festivala u Evropi! Profil festivala je uglavnom world music, a predstavlja svojevrsnu sintezu američkog bluza i džeza i balkanskih ritmova i melodija. Za 27 godina nastupilo je više od 10.000 muzičara iz celog sveta na ovom festivalu koji se organizuje u Nišu.

Ovogodišnji festival trajaće od 6. do 15. avgusta, glavni deo programa je od 12. do 15. avgusta, a izdvojiće se ove zvezde programa: Nišvil Big Bend i Goran Bregović, Leb i sol, Stanley Jordan plays Jimi Hendrix (USA), Sevdah Baby Live & Ivana Vladović (SRB), John Riley /Ratko Zjača/Renato Chicco/Vid Jamnik Organ Quartet (USA/NED/CRO/SLN), Anthony B & House of Riddim (JAM/AUT), Stone Raiders ft. Jean-Paul Bourelly, Darryl Jones and Will Calhoun (USA), AL McKay´s Earth, Wind & Fire Experience (USA).

Dobitnik Nišvilove nagrade „Šaban Bajramović“ za fuziju džeza sa drugim pravcima je Goran Bregović i ona će mu biti uručena 14. avgusta, kada će zajedno sa Nišvil big bendom izvesti nekoliko svojih kompozicija u džez aranžmanima. U drugom delu koncerta pridružiće im se njegov Orkestar za svadbe i sahrane. Bregović će, takođe, prvi put obići Spomenik Šabanu Bajramoviću, za čije je podizanje 2010. godine bio prvi donator.

Značaj festivala nije u srazmeri sa dobijenom podrškom Ministarstva kulture

Glavni pokrovitelji festivala su Grad Niš i Ministarstvo kulture Srbije. Za razliku od prethodnih godina, ove godine je Ministarstvo Nišvilu dodelilo 4,2 miliona dinara, što je ipak tri puta manje nego što ga dobijaju filmski festival Palić i Kustendorf, ističu u upravi Nišvila.

Dobijeni novac je u nesrazmeri sa količinom programa i multidisciplinarne produkcije. Tokom Nišville festivala održi se 150 koncerata, 20 pozorišnih muzičkih predstava, prikaže 100 muzičkih filmova, tu su i street art likovna kolonija, književni program, Striporama, Zeleni atelje, brojne izložbe… Nišvil održava i Serbian showcase, kao i radionice na kojem najveće zvezde festivala besplatno edukuju studente muzičkih akademija. Pod okriljem Nišvila radi i jedini džez muzej u Srbiji.

– Slogan ovogodišnjeg festivala “Korak unazad” upozorava da smo u svim festivalskim aspektima – od organizacije, preko podrške države, institucija i sponzora, do nedostatka majstora za sve što nam je neophodno, morali da se povučemo korak unazad. Međutim, nismo ga napravili “jedino” u kvalitetu programa, koji predstavlja veliki postkovid iskorak, sa ciljem da se festival vrati na period pre pandemije. Biće to jedan od samo tri evropska festivala koja se održavaju ove godine – rekao je direktor Nišvila Ivan Blagojević.

Portal Kreativna Srbija izdvaja festival Nišville u top tri muzička festivala u Srbiji (pored Sabora trubača i Exita) u muzičkoj festivalskoj industriji koja podstiče druge prateće i podržavajuće delatnosti (na prvom mestu turizam i urbanu ekonomiju), a po značaju za razvoj publike i razvoj džez profesionalne scene Nišville je ubedljivo na prvom mestu.

Fotografije Nišville.com

Pročitaj i ovo:  Nišvil festival uručuje nagradu Sedmorici mladih

Ostavite odgovor