4 min 3 godine

Nišville je ove godine pratilo više od 100.000 posetilaca – izjavio je direktor ove manifesrtacije Ivan Blagojević. Glavni program je pratilo 30.000, a prateće besplatne programe – više od 70.000 gledalaca. U prepunim niškim hotelima, 70 odsto je bilo stranih gostiju.

Zahvaljujući punim hotelskim kapacitetima Nišville je kroz poreze i doprinose trostruko vratio Gradu Nišu uloženi novac, a kroz PDV budžetu Republike Srbije više nego desetostruko od dobijenih sredstava na konkursima ministarstava kulture i turizma – kaže Blagojević.

Nedavno završeno izdanje Nišvilla može se oceniti kao izuzetno uspešno čak i bez navođenja fraze “s obzirom na pandemiju Covida 19” – tako čestog “pravdanja” kada je reč o sličnim festivalima širom sveta

„Uz učešće eminentnih umetnika iz USA, Brazila, Argentine, Japana, Jamajke, Italije, Velike Britanije, Norveške, Austrije, Poljske, Bugarske, Mađarske, Francuske, Belgije, Holandije, Slovenije, Severne Makedonije – Nišville 2021 bio je bar na nivou izdanja održanih pre pandemije, odnosno, do 2019. godine“ – kaže direktor Nišvila Ivan Blagojević.

Ove godine u glavnom programu nastupili su i Stanley Jordan, Gipsy Kings, Goran Bregović, Stone Riders, Trio Per “Bass Viking Mathisen – Nguyen Le i Gary Husband, Horny Funk Brothers & Hubert Tubbs, legendarni Philip Catherine sa svojim trijom, Tango Jazz Quartet i Omladinska Filharmonija Naissus, Orkestar Impresija sa gostima Bojanom Stamenov i Aleksandrom Šandorovim… kao i više od sto mladih sastava iz Evrope i Srbije ispred kojih je sigurno blistava karijera.

Kvalitet je zadržan uprkos ograničenjima

Blagojević naglašava da se u generalnom konceptu festivala kada je reč o pratećim i uvodnim programima nije nimalo odstupilo od nekadašnjih izdanja.
– Osim 24 sastava u glavnom programu, kada je reč o muzičkim programima održan je uvodni dvodnevni događaj “Prijatelji Šabanu” sa po četiri grupe po večeri. Na Open stage je tokom četiri dana nastupilo 16 bendova, na Welcome stage 8 grupa, a na sceni kod Nišville jazz muzeja od 5. do 15. avgusta predstavilo se 30 sastava.

Održan je i tradicionalni program Nišville jazz teatar u sklopu kojeg je odigrano 15 predstava, prikazano 100 filmova u okviru filmskog programa “Nišville movie summit” kao i odlična Striporama. Program je jedino smanjen, sa četiri na tri dana na Hip Hop i Midnight jazzdance binama. Takođe tokom ovog izdanja Nišvilla održano je prvo okupljanje mladih muzičara iz Srbije, Belgije i Francuske u sklopu projekta “Roma Jazzin Europe” podržanog od strane EU programa “Kreativna Evropa”. Dvadesetčetvoro mladih muzičara romske ali neromskih nacionalnosti – nastupili su prvo u sklopu programa “Prijatelji Šabanu”, kao i u četvorosatnom program na Museum – Youth bini pretposlednjeg dana festivala.

Ivan Blagojević kaže da je poseta zabeležila pad isključivo kod besplatnih programa a uzrok je strah od zaražavanja koronom u šetališnoj zoni Tvrđave – ali opet ne kao što su neki prognozirali.

„U potpunosti smo ispoštovali mere zaštite od Covida-19 odnosno zajednički protokol “Safe Events Serbia” koji su Kriznom štabu predložile najznačajnije letnje manifestacije u zemlji: kontrola potvrda o vakcinisanju drugom dozom, ili dokaza da su neki posetioci preležali virus, merenje temperature na ulazima, a oni koji nisu imali ništa od toga na punktovima moglo se obaviti rapid antigen testiranje koje je posetioce koštalo svega 300 dinara. Na glavnim festivalskim ulazima nijedan posetilac Nišvilla nije bio pozitivan.“

Izvor Nišvil

Foto Ekranska fotografija (printscreen) Nisville.com YouTube

Pročitaj i ovo:  Nišvil festival uručuje nagradu Sedmorici mladih

Ostavite odgovor