2 min 3 godine

U najnovijem istraživanju alijanse „Asia Floor Wage“ (AFWA), koje prenosi portal Mašina.rs, tvrdi se da su nezakonitim praksama, smanjivanjima plata, neisplaćivanjem delova zarada, arbitrarnim smanjenima plata i ostalim razbokorenim i veoma usavršenim praksama uskraćivanja plata globalni lanci snabdevanja uskratili ogromnu količinu novca radnicima.

Istraživanje je obuhvatilo više od dve hiljade radnika u šest azijskih zemalja koji su radili u 189 fabrika i proizvodili za petnaest brendova.

Ukupne cifre u istraživanju nema, ali se mogu navoditi primeri. Tako je za Šri Lanku AFWA procenila da je u jedanaest fabrika u kojima su vršena istraživanja na ove načine 14.650 radnika uskraćeno za oko devet i po miliona dolara. Uz to, zabeleženo je da je čak 73 odsto tekstilnih radnika tokom vrhunca krize palo ispod linije siromaštva, a da su im lična dugovanja porasla za neverovatnih 200 procenata. U toj zemlji je 94 odsto radnika prijavilo da su za vreme pandemije bili žrtve zakidanja plata, i procenjeno je da je oko 23 posto prihoda koji su zaradili oduzeto tako što im plate nisu isplaćene na ovaj ili onaj način. A sve to je praćeno i padom dohodaka koji se još uvek nisu vratili na nivo pre početka pandemije.

AFWA je istakla i neke brendove: Volmart, Najki, Inditeks, Adidas, H&M, Gap, MarkSpencer, VF, PVH, Next, Levis, Amerikan Igl, C&A i drugi veliki brendovi.

Pročitajte ceo članak na portalu Mašina

Fotografija Nathan Dumlao / Unsplash

Pročitaj i ovo:  Četiri mita o "klasi frilensera"

Ostavite odgovor