3 min 3 godine

Goran Bregović je ovogodišnji dobitnik Nišville Grand Prix „Šaban Bajramović“ za fuziju džeza sa drugim pravcima. Uručenje nagrade bilo je u subotu 14. avgusta, a nagradu je uručila Šabanova unuka Barbara. Bregović je potom zajedno sa Nišville big bendom izveo nekoliko svojih kompozicija u džez aranžmanima. U drugom delu koncerta pridružio mu se njegov „Orkestar za svadbe i sahrane“. Goran Bregović je prvi put obišao Spomenik Šabanu Bajramoviću (1936-2008), za čije je podizanje 2010. godine – bio prvi donator.

Goran Bregović je sigurno jedan od najomiljenijh, a istovremeno i najkuđeniji muzičar sa ovih prostora. Ali, kako činjenice govore – on je sigurno najuspešniji umetnik sa Balkana na polju muzike, u svetskim okvirima.

Kao osnivač, vođa, gitarista i autor muzike legendarne sarajevske grupe Bijelo dugme bio je među prvima koji su u rock muziku počeli da ubacuju elemente foklora. Iako je i pre (a i posle) Bijelog dugmeta na polju fuzije rok muzike i folkornih motiva bilo  sličnih muzičkih pokušaja (od kojih su neki, takođe zaslužili mesto u istoriji savremene muzike)– vreme je pokazalo da je Bregovićeva formula “pastirskog roka” sadržala najbolje sastojke koji su Bijelom dugmetu doneli neprikosnovenu titulu najveće rok grupe bivše Jugoslavije – sviđalo se to mnogima ili ne, navodi se u saopštenju uprave Nišvil festivala.

„Sa svojim “Orkestrom za svadbe i sahrane”  Bregović kombinuje formacije tradicionalnog romskog duvačkog orkestra pojačanog “baterijom”, bugarsku žensku tradicionalnu vokalnu grupu, “klasični” muški hor, a uz sve to često pridodaje i gudački orkestar pa i ceo simfonijski orkestar.  Odeven u belo, on sedi između pojačala i lap topa, i sa električnom gitarom u ruci, diriguje svojoj “šarenolikoj” posadi  koja broji od 9 do 19, a u posebnim prilikama i do 60 muzičara. Tokom više od dve decenije, Goran Bregović i njegov “Orkestar za svadbe i sahrane”održali su preko 3.000 koncerata na svim kontinentima“, ističu u Nišvilu.

Pročitaj i ovo:  Nišvil festival uručuje nagradu Sedmorici mladih

Objavio je više albuma: “Tales and songs from Weddings and Funerals – 2002 ; Karmen with a Happy End – 2007; Alkohol – Sljivovica – 2009; Champagne for Gypsies – 2013; Three Letters From Sarajevo – 2017; Welcome to Goran Bregović – 2017.

Ako se postavlja pitanje šta je Bregović: savremeni kompozitor, tradicionalni muzičar ili rok zvezda, on nije morao da bira – uzeo je sve i stvorio muziku koja je istovremeno univerzalna i nepogrešivo njegova – ističu u  obrazloženju nagrade u ovom poznatom niškom festivalu.

Foto Ekranska fotografija (screenshot) YouTube

Ostavite odgovor