2 min 8 godina

Direktor Gugla Sundar Pičai objavio je da je izabrano 128 inovativnih medijskih projekata iz 23 evropske zemlje koji će dobiti pomoć Gugla u ukupnoj vrednosti od 27 miliona evra.

Te subvencije dodeljuje novi Guglov fond osnovan u oktobru, Digital News Initiative, koji ima 159 miliona evra za finansiranje inovativnih digitalnih projekata u evropskim medijima. Kompletan spisak prve grupe nagrađenih projekata biće uskoro objavljen na vebsajtu Gugla.

Među izabranim je projekat agencije Frans pres za stvaranje interaktivne platforme kompjuterskih slika za mobilne telefone. Ta platforma, koja će moći da se koristi na vebsajtovima i na mobilnim telefonima, namenjena je klijentima agencije Frans pres širom sveta.

Direktor Gugla je govorio studentima fakulteta političkih nauka Sciences Po u Parizu. Kao primer nagrađenih projekata naveo je španski sajt Eldiario.es koji predlaže novi sistem aktivnog finansiranja članaka, i nemačku startap kompaniju Spektrm (Spectrm) koja je razvila sistem veštačke inteligencije da pomogne urednicima da pruže svojim čitaocima personalizovane sadržaje preko poruka.

Od dodeljenih sredstava, 4,9 miliona je dato nemačkim projektima, 2,5 miliona španskim, 2,8 miliona britanskim i po 2,3 miliona francuskim i belgijskim.

Izvor Beta

Pročitaj i ovo:  Internet poredak stvari preuzima primat

Ostavite odgovor