4 min 8 godina

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (MPNTR) pokrenulo je u januaru 2016. zanimljiv, pregledan i koristan internet portal Otvoreni podaci. Portal omogućuje građanima Srbije da slobodno pristupe brojnim informacijama u oblasti nauke i obrazovanja, ali i da ove podatke bez ograničenja upotrebljavaju i distribuiraju. 

Ideja o ”otvaranju podataka” predstavlja jedan od trendova našeg doba – milioni ljudi od svojih država i institucija tokom poslednjih decenija zahtevaju da informacije od javnog značaja, ali i podaci kakvi čine ”svetsko znanje koje pripada ljudskoj rasi” postanu dostupni svima i da se šire bez ograničenja. Ciljevi otvorenih podataka se uklapaju druge slične koncepte, poput OpenSource-a ili OpenAccess-a.

Naučni podaci ne smeju biti monopolisani

Neke javne i privatne institucije opiru se ovom trendu, pokušavajući da prikriju delikatne informacije, ali i da zadrže razne oblike monopola nad podacima. No, pod pritiskom javnosti i pozitivne regulative, sve veći skup podataka postaje dostupan ne samo za ljude, nego i za mašine, kako bi se kroz računarsku obradu ovi podaci dalje širili.

U Srbiji se izuzetno malo institucija upustilo u poduhvat otvaranja podataka, ali postoje i neki pozitivni primeri. Jedan takav je Open data portal. Od početka ove godine, u Srbiji je prvi put jednim zakonom pristup otvorenim podacima postao obavezan, a to je upravo zakon iz nadležnosti MPNTR – reč je o novom Zakonu o naučnoistraživačkoj delatnosti (NID).

Servis Ministarstva nauke sadržaće i brojne registre

U MNPTR-a poručuju da je njihov novootvoreni servis više od onog što je zakonom zahtevano i da je opskrbljen izuzetno velikom količnim podataka. Očekuje se da će baza rasti iz dana u dan kako se informacioni sistem bude razvijao. Između ostalih, sadržaće i registre iz Zakona o NID-u.

Pročitaj i ovo:  U Hrvatskoj i Sloveniji pokrenuli investicionu platformu za naučna istraživanja

Pomoću ovog servisa građani sada mogu da dobiju uvid u podatke iz registra MPNTR-a poput Akcionog plana za sprovođenje strategije obrazovanja do 2020. godine, informacije o studijskim programima, školama i školskim upravama, pregled zvanja u visokoškolskim ustanovama, ali i rashode i prihode različitih institucija i organizacija. Dodatno, otvoreni podaci mogu koristiti istraživačima u periodu pre novog projektnog ciklusa.

Svakoj tabeli, koje se automatski ažuriraju, u realnom vremenu, može se pristupiti preko HTTP protokola, ali se podaci mogu preuzeti i u takozvanom JNIC formatu. Zahvaljujući tome mogu se čitati pomoću aplikacija, da bi se potom dalje koristili, analizirali i prikazivali na internetu. 

Centar za promociju nauke, u duhu svoje misije unapređenja kulture nauke i širenja znanja za sve građane, od osnivanja podržava koncept otvorenih podataka, zbog čega se, nakon što je Ministarstvo otvorilo podatke, uključuje u realizaciju ove ideje. Na CPN sajtu uskoro će postati dostupne razne zanimljive aplikacije, statistike i analize koje koriste otvorene podatke Ministarstva.

Izvor Elementarijum (Centar za promociju nauke)

Ostavite odgovor