3 min 8 godina

MikroElektronika, domaća kompanija koja pravi razvojne alate za mikrokontrolere već više od deceniju, izbacuje svoj novi proizvod Hexiwear na Kickstarter platformi kroz koji i ulazi u pretprodaju. Cilj je da skupi 20.000 dolara, ali 24 sata nakon lansiranja kampanje, već je bila na 9.000.

Poslednjih godina glavna tema industriji mikrokontrolera je Internet of Things. Od giganata industrije, do mejkera koji se elektronikom bave iz hobija, svi pokušavaju da smisle kako da uređaje iz naše svakodnevice “opamete”. Međutim, IoT je za većinu nas još uvek samo koncept o kome pričamo, pametne kuće i uređaji su daleko od svakodnevnice, što je još jedan dokaz tvrdnji da je tehnologija ovih dana još uvek u pubertetu.

Proizvod koji će unaprediti Internet poredak stvari

Mikroelektronika planira da Hexiwearom omogući developerima da smisle nove namene za senzore i mikrokontrolere sa malom potrošnjom struje, Bluetooth Low Energy, cloud i srodne tehnologije, kojima je zajedničko da troše vrlo malo struje.

Pri tom je dizajniran kao potrošački uređaj. Čim napravite prototip možete da ga isprobate – bilo da hoćete da napravite pametni sat ili nekakav kontroler koji ćete zakačiti za zid ili bilo gde drugde. Hexiwear će izgledati dobro, a to je važno koliko i sama funkcionalnost.

Ovaj uređaj može biti meteorološka stanica, pedometar, pratilac pokreta — može biti sat, privezak, ali i baza za stotine drugih senzora, aktuatora i transivera.

Ovo nije prvi put da se jedan od proizvoda Mikroelektronike predstavlja kroz crowdfunding platformu, već su uspešno to postigli sa FlowPaw proizvodom, kao i sa drugim proizvodima na kojima su bili saradnici poput Ci40 creator kita i Hummingboard.

Pročitaj i ovo:  Izvoz kompjuterskih usluga u 2020. godini ipak u porastu

Za uspeh na Kickstarteru je ključna reputacija

Zanimljivo je da u Mikroelektronici ističu da je za uspeh na Kickstarteru ključna reputacija i zajednica koju su već izgradili, kao što potvrđuje iskustvo.

Naime, Mikroelektronika proizvodi klik pločice sa univerzalnim konektorom mikroBUS™ koji su proglasili otvorenim standardom, što znači da svako ko pravi hardver čija funkcionalnost može da se menja može da samo stavi mikroBUS™ konektor na svoju ploču, jer time automatski njegov hardver postaje kompatibilan sa skoro 200 različitih pločica koje Mikroelektronika proizvodi.

Partner Mikroelektronici u izgradnji ovog uređaja je NXP Semiconductors, koji su danas predstavili Hexiwear na Embedded World sajmu u Nimbergu (najvažniji sajam ove industrije). Pored ove kompanije, Mouser, jedan od najvećih distributera elektronike na svetu, promocijom Hexiweara na svom štandu na ovom sajmu takođe pomaže našoj kompaniji.

Za izgradnju cloud platforme partnera su pronašli u Srbiji — Wolkabout, interni projekat novosadskog Execoma.

Z. Kukić / Startit

Ostavite odgovor