2 min 3 godine

Na osnovu Sporazuma o saradnji između Ministarstva kulture i informisanja, Narodne biblioteke Srbije, Narodnog muzeja u Beogradu i Srpske akademije nauka i umetnosti uspešno je realizovana prva faza digitalizacije Miroslavljevog jevanđelja.

Snimanje je obavljeno u posebno pripremljenoj prostoriji Narodnog muzeja, a u tu svrhu su korišćeni najsavremeniji skeneri prilagođeni za digitalizaciju osetljivog materijala kulturnog nasleđa. Definisanje parametra snimanja kao i samo snimanje je povereno stručnjacima iz Audiovizuelnog arhiva Srpske akademije nauka i umetnosti pod nadzorom konzervatora Narodne biblioteke i kustosa Narodnog muzeja.

Miroslavljevo jevanđelje je digitalizovano u pet varijanti, a svaka strana i svaka iluminacija sa jednim ili dva svetlosna tela, što je omogućilo da se vidi svaki detalj, kao i cela knjiga. Kao krajnji rezultat, kroz proces digitalizacije napravljeno je oko 2.000 snimaka najvišeg kvaliteta koji obuhvataju 400 iluminacija.

U narednu fazu je uključena prezentacija digitalizovanog materijala kroz Pretraživač kulturnog nasleđa, kao i sajtove nadležnih institucija kako bi Miroslavljevo jevanđelje postalo dostupno kako domaćoj tako i stranoj publici.

Miroslavljevo jevanđelje je najznačajniji ćirilički spomenik srpske i južnoslovenske odnosno srpsko-slovenske pismenosti iz 12. veka. Unesko ga je 2005. godine uvrstio u svoju biblioteku „Pamćenje sveta“ čime je postao deo 120 najvrednijih dobara koje je stvorila ljudska civilizacija.

Izvor Ministarstvo kulture

Fotografija Pixabay

Pročitaj i ovo:  Od urbane regeneracije do urbane ekonomije – napušteni javni prostori grada kao kreativna žarišta

Ostavite odgovor