3 min 3 godine

Srpska pravoslavna crkva uputila je dopis Ministarstvu kulture Republike Srbije i predložila povlačenje Zakona o kulturnom nasleđu. U dopisu patrijarha ministru kulture navedeno je da je SPC najveći pojedinačni vlasnik kulturnog nasleđa na teritoriji Srbije i da Crkva nije bila uključena u sastavljanje nacrta ovog zakona.

Između ostalog, poglavar Srpske Pravoslavne Crkve je ukazao da se u šest članova nacrta ovog zakona pominje Autonomna pokrajina Vojvodina, a ni u jednom članu Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija, gde je kulturno nasleđe najugroženije i, gotovo svakodnevno, izloženo napadima i devastiranju.

U nacrtu Zakona nema Kosova

Patrijarh je ukazao na mogućnost nedobronamenih zaključaka da je izostavljanjem južne srpske pokrajine iz teksta ovog krovnog zakona, pokrajina isključena iz sistema državne brige, što svakako nije slučaj i može da umanji značaj ogromnih napora koje država čini u zaštiti srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

Patrijarh je, isto tako, ukazao na činjenicu da je čl. 102 odnosnog Nacrta zakona, Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, de facto, ukinuto pravo da kulturno nasleđe čiji je vlasnik koristi za sopstvenu misiju, za koju su ta kulturna dobra vekovima i stvarana.

Pravni stručnjaci su ukazali da bi striktnom primenom ovog člana, Crkva od vlasnika bila svedena na korisnika.

Izmenama i dopunama predloženog Nacrta, zakon neće biti u suprotnosti sa Zakonom o crkvama i verskim zajednicama, što je sada nesumnjivo slučaj, tvrde u Patrijaršiji SPC.

Zaključujući svoje obraćanje Patrijarh g. Porfirije smatra da „usvajanje ovakvog zakona ne bi doprinelo zajedničkoj dvodecenijskoj intenzivnoj borbi Srpske Pravoslavne Crkve i države da svoje kulturno nasleđe na prostoru Kosova i Metohije sačuvaju u svom okrilju, kao i u ustavnom i sistemu zaštite kulturnih dobara Republike Srbije.“

Ministarka kulture Maja Gojković je obavestila je Patrijarha srpskog Porfirija da su na radnom sastanku prihvaćene sugestije i predlozi koje je Srpska pravoslavna crkva uputila na Nacrt zakona o kulturnom nasleđu, a u cilju poboljšanja i unapređenja teksta Nacrta zakona.

Pročitaj i ovo:  Digitalizovano Miroslavljevo jevanđelje uskoro dostupno publici

Gojković je u pismu patrijarhu naglasila da se tekst na koji su dostavljene primedbe i sugestije ne nalazi u fazi Predloga zakona, te time ni u postupku usvajanja pred Vladom Republike Srbije, niti pred Narodnom skupštinom.

Ostavite odgovor