2 min 3 godine

Vladislav Bajac, osnivač i glavni urednik Geopoetike, odlikovan je ordenom za doprinos promociji norveške književnosti i kulture koji dodeljuje Kraljevina Norveška na prijemu u rezidenciji Ambasadora Norveške u Beogradu.

Bajca je odlikovao norveški kralj Harald za razvoj kulturnih odnosa Norveške i Srbije, a Orden i Povelju uručili su mu ovih dana u Beogradu norveški ambasador Jorn Eugen Jelstad i njegova supruga Trine Ditlevsen, saopštila je 13. septembra Geopoetika.

Kao osnivač i prvi čovek izdavačke kuće Geopoetika, Bajac je više od četvrt veka zdušno radio sa saradnicima na pionirskom otkrivanju desetina norveških autora i njihovih dela u Srbiji, Jugoslaviji, pa i na Balkanu, počev od Justejna Gordera, Erlenda Lua, Pera PetešunaLin UlmanNine Like i drugih, ali i klasika poput Henrika Ibzena.

Bajac je i kao književnik učestvovao u razvoju saradnje Norveškog i Srpskog PEN-a (kao potpredsednik ili član uprave), bio gost norveških izdavača i učesnik svetskih kongresa PEN-a u Norveškoj.

Ovaj događaj označio je početak projekta „Jačanje cirkularne ekonomije u Srbiji – nordijska iskustva“, a tom prilikom koncert je održao jazz orkestar Nikolov-Ivanović Undectet. U pitanju je projekat koji sprovode ambasade Norveške, Danske, Finske i Švedske, uz podršku Nordijskog saveta ministara.

Geopoetika / Seecult.org

Fotografija Unsplash

Pročitaj i ovo:  Bilans kreativnog sektora u 2020: izdavačka industrija u padu

Ostavite odgovor