2 min 8 godina

Prema britanskom Gardijanu, proteklih meseci, muzičari u Ujedinjenom Kraljevstvu traže od vlade da se pobrine da šteta od izlaska iz EU bude minimalna. Muzička industrija u Velikoj Britaniji, još od vlade Tonija Blera krajem 90ih, je u fokusu, jer je ustanovljeno da prihoduje više od nekih tradicionalnih delatnosti. I ove godine ova grana zabeležila je bolje rezultate od drugih delatnosti, zbog čega njeni predstavnici traže povoljne uslove u novim okolnostima. Inače, većina britanskih muzičara bila je za ostanak u EU, zbog boljih prilika na većem tržištu. UK je jedan od najvećih izvoznika diskografije na svetu.

Muzička industrija je, kako pokazuju podaci, donela britanskoj ekonomiji 4,1 milijardu funti samo u prošloj godini. Koncertna industrija je od toga imala udeo od jedne milijarde.

Kako stoji u izveštaju izvršnog tela britanske muzičke industrije „UK Music”, od deset najprodavanijih umetnika u svetu u 2015. godini, polovina su Britanci – i to: Adel, Ed Širan, Sem Smit i bendovi „Koldplej” i „Uan direkšen”.

Nije poznato kako su kreativne industrije, među njima i muzička industrija i diskografija, postavljene u pregovaračkoj strategiji britanske vlade prema onoj u Briselu.

Pročitaj i ovo:  Nove naknade na IT opremu

Ostavite odgovor