2 min 8 godina

Autori 13 najboljih poslovnih ideja, koje su primenljive na međunarodnom tržištu i mogu da promene život u budućnosti, dobili su nagrade u iznosu od pet miliona evra koje su im dodelili nemački investitori, okupljeni u „FoundCenter Investment“.

Prvu nagradu, od 750 hiljada evra, dobila je aplikacija srpske kompanije „Vismedic“, putem koje se medicinski savet dobija samo jednim klikom, a njen idejni tvorac je Jovan Paunović. Njegov projekat je veb sajt na kome se ukrštaju podaci o lekarima sa željama pacijenata, i gde se mogu zakazivati i obavljati konsultacije sa lekarima.

Drugu nagradu u visini 400 hiljada evra dobila je ukrajinsko-španska kompanija „BNesis“ za projekat programerske integracije, dok je na trećem mestu srpska ideja pod nazivom „Friend Recap“, aplikacija koja sabira postove na svim društvenim mrežama za osam najbližih prijatelja , dobila iznos od 180 hiljada evra.

Fond koji podstiče inovacije u regionu

Osnivač fonda „FoundCenter Investment“ Dejan Jocić kaže da je odluka bila teška i da je zato čak 13 kompanija dobilo nagradu.

„Želja je bila da pobednika nađemo u ovom regionu, ali da ideja bude primenljiva svuda, i da kompanija već ima dobar i kvalitetan tim ljudi koji ćemo mi nastaviti da pratimo“, zaključuje Jocić.

Jedan od investitora Štefan Rind kaže da su nagrade dodeljene i onim kompanijama koje već posluju, ali i onima koji tek počinju i imaju proizvode velikog potencijala.

Pročitaj i ovo:  Digitalna Srbija poziva na raspravu nacrta strategija razvoja ekosistema za startape

Dodeljene su i tri nagrade za inovativnost – po 650 hiljada evra dobili su projekti „Brawas“, za korišćenje moždanih talasa, i „Ci Gel“ za proivpožarnu zaštitu, dok je projekat „3D štampača Formon“ dobio 130 hiljada evra.

Uz ove nagrade, „FoundCenter Investment“ uložiće i gotovo dva miliona evra u projekte čiji će razvoj nastaviti da prati.

Izvor Tanjug

Ostavite odgovor