2 min 3 godine

Februara ove godine navršilo se tačno četiri decenije od objavljivanja legendarnog rok albuma Paket aranžman. Ovo je bio ne samo prvi kompilacijski album bendova beogradske scene, Šarlo Akrobata, Idoli i Električni orgazam, već početak ozbiljne muzičke industrije Jugoslavije u žanru roka/rokenrola. Bendovi koji su okupljeni na tom albumu zapravo su pripadali panku i novom talasu, izdanje je bilo Jugotonovo (danas Croatia records) a producenti su bili splitski kompozitor Enco Lesić i urednik Jugotona Siniša Škarica. Ceo album snimljen je u prvom privatnom studiju u Beogradu, Druga maca, čiji je vlasnik upravo bio Lesić.

Sve kompozicije su snimljene još u decembru 1980. godine, ali je album izašao tek 18. februara 1981. zato što je bila nestašica vinila, materijala od kog su se pravile gramofonske ploče. Album je sadržao sledeće numere:

Šarlo Akrobata – Ona se budi
Električni orgazama – Krokodili dolaze
Šarlo Akrobata – Oko moje glave
Idoli – Schwuelle ueber Europa
Šarlo Akrobata – Mali čovek
Idoli – Plastika
Idoli – Maljčiki
Električni orgazam – Zlatni papagaj
Idoli – Amerika
Električni orgazam – Vi
Šarlo Akrobata – Niko kao ja

Album je prodat u 20.000 primeraka čime je poneo naziv Srebrnog izdanja. Snimatelji su bili Dušan Vasiljević i Miroslav Cvetković, grafički dizajn albuma Branko Gavrić, a autori fotografija su Milinko Stefanović i Goran Vejvoda.Paket aranžman se ubraja u najznačajnija izdanja rok muzike Jugoslavije.

Pročitaj i ovo:  In memoriam Đorđe Balašević

Ostavite odgovor