40 godina albuma Paket aranžman

Februara ove godine navršilo se tačno četiri decenije od objavljivanja legendarnog rok albuma Paket aranžman. Ovo je bio ne samo prvi kompilacijski album bendova beogradske scene, Šarlo Akrobata, Idoli i Električni orgazam, već početak ozbiljne muzičke industrije Jugoslavije u žanru roka/rokenrola. Bendovi koji su okupljeni na tom albumu zapravo su pripadali panku i novom talasu, izdanje je bilo Jugotonovo (danas Croatia records) a producenti su bili splitski kompozitor Enco Lesić i urednik Jugotona Siniša Škarica. Ceo album snimljen je u prvom privatnom studiju u Beogradu, Druga maca, čiji je vlasnik upravo bio Lesić.

Sve kompozicije su snimljene još u decembru 1980. godine, ali je album izašao tek 18. februara 1981. zato što je bila nestašica vinila, materijala od kog su se pravile gramofonske ploče. Album je sadržao sledeće numere:

Šarlo Akrobata – Ona se budi
Električni orgazama – Krokodili dolaze
Šarlo Akrobata – Oko moje glave
Idoli – Schwuelle ueber Europa
Šarlo Akrobata – Mali čovek
Idoli – Plastika
Idoli – Maljčiki
Električni orgazam – Zlatni papagaj
Idoli – Amerika
Električni orgazam – Vi
Šarlo Akrobata – Niko kao ja

Album je prodat u 20.000 primeraka čime je poneo naziv Srebrnog izdanja. Snimatelji su bili Dušan Vasiljević i Miroslav Cvetković, grafički dizajn albuma Branko Gavrić, a autori fotografija su Milinko Stefanović i Goran Vejvoda.Paket aranžman se ubraja u najznačajnija izdanja rok muzike Jugoslavije.

Pročitaj i ovo:  Poziv Zadužbine Milana Mladenovića na prikupljanje arhivske građe

Ostavite odgovor

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.