4 min 3 godine

Rumunski startap za automatizaciju poslovanja, UiPath prekjuče je bio udarna vest na Njujorškoj berzi, gde je uspešno otvorio trgovinu deonicama prema investitorima. Inicijalno je u sredu prikupio 1,34 milijarde dolara od prodavaca softvera i investitora na Inicijalnoj javnoj ponudi (IPO) uz skok cene od 23 procenta.

Kompanija je prodala akcije po ceni od 56 dolara po komadu, iznad očekivanog raspona između 52 do 54 dolara, da bi na zatvaranju berze zaključila trgovanje na nivou od 69 dolara po akciji, izveštava CNBC. Na zatvaranju, tržišna vrednost rumunskog startapa dostigla je 35,8 milijardi dolara.

Treća najveća inicijalna ponuda u istoriji njujorške berze

Ovo je, prema američkim medijima, treći najveći IPO ikada neke softverske firme na američkoj berzi. UiPath se odlučio za izlazak na tržište kapitala u vreme naglog rasta, kada preduzeća, počev od sektora zdravstvene zaštite do proizvođača energije traže načine da automatizuju poslove u svojim finansijskim, kadrovskim i pravnim odeljenjima.

UiPath u martu ove godine podneo je dokumentaciju za izlazak na Njujoršku berzu, preko inicijalne javne ponude (IPO), piše CNBC. Prema procenama s početka februara, kompanija je vredela 35 milijardi dolara.

Kompanija je prošlu godinu završila za 607,6 miliona dolara prihoda, što je za 81 odsto više u odnosu na prethodnu. Uprkos tome, i dalje gubi novac – neto gubici iznose 92 miliona dolara, mada je to dramatično poboljšanje u odnosu na 519,9 miliona dolara u 2020.

Prethodna godina je bila veoma uspešna za UiPath, koji je u julu uzeo investiciju od 225 miliona dolara, a u decembru objavio da planira da izađe na berzu. Takođe, 2020. je bila izuzetno uspešna godina i za rumunski startap ekosistem, koji je zabeležio najveću vrednost prikupljenog kapitala do sada.

Pročitaj i ovo:  Narodna banka poziva startape da se prijave u registar

Startap koji automatizuje procese u kompanijama

Oni posluju u oblasti robotske procesne automatizacije (RPA), što znači da pomažu kompanijama da automatizuju visoko repetativne manuelne zadatke. Na primer, može da izvuče broj sa fakture, popuni tabelu, i pošalje e-mail na naloge koji treba da izvrše uplatu, a da u čitavom procesu ne učestvuje čovek. Ova tehnologija je veoma privlačna zato što omogućava kompanijama da iskoriste automatizaciju, a da ne menjaju svoje postojeće sisteme.

Osnovan 2005. godine, UiPath navodi da ima skoro 8.000 kupaca, uključujući Amazon, Bank of America i Uber. Raspon cena i broj akcija još nije utvrđen, bar to nije naznačeno u dokumentaciji koju je CNBC objavio.

Najveći balkanski startap osnovan je u Bukureštu

Kompaniju je u Rumuniji osnovao 2005. godine Danijel Dines, bivši inženjer Majkrosofta. Dines je desetak godina kasnije preselio UiPath u SAD i osnovao sedište u Njujorku, ali je zadržao centralu u Bukureštu, u kojoj otprilike radi jedna četvrtina od ukupno 2.863 stalno zaposlenih.u kompaniji.

Dines kontroliše 88 odsto akcija sa pravom glasa i najveći je akcionar sa više od 110 miliona akcija vrednih preko 7,0 milijardi dolara, na bazi cene na zatvaranju trgovanja na dan 21. aprila 2021. godine.

Na sajtu svoje kompanije Dines ističe da, kao i osnivač Majkrosofta Bil Gejts, koji je imao viziju da svaka kuća ima personalni računar, on ima viziju da svaki čovek na svetu ima svog robota. Robot je tu da radi posao da ljudi ne bi bili roboti, poručuje osnivač najvećeg balkanskog startapa.

CNBC / Startit / Kreativna Srbija
Fotografija Uipath.com

Ostavite odgovor