2 min 3 godine

Inicijativa Digitalna Srbija nakon osam meseci rada u mešovitom sektorskom sastavu privrednih, civilnih i vladinih organizacija i tela, iznela je pred stručnu javnost predlog strateškog plana / Strategije razvoja startap ekosistema Republike Srbije za period od 2021. do 2025. godine. Proces javne rasprave vodi Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koje je i vodilo postupak izrade nacrta dokumenta a javna rasprava je otvorena do 3. novembra ove godine elektronskim putem.

Predlog Strategije obuhvata prioritetne politike za unapređenje okvira za poslovanje startapa, mehanizma finansiranja startapa i jačanje podrške i lokalne povezanosti u startap ekosistemu – prenosi Digitalna Srbija kao glavni inicijator donošenja ove strategije. Predloženi dokument obuhvata i podizanje startap-preduzetničkog kapaciteta kroz formalne i neformalne obrazovne programe, kao i promociju startap kulture i globalne prepoznatljivosti našeg ekosistema.

Strategija ima dva ključna cilja: podizanje broja startapa i podizanje kvaliteta startapa. Startap ekosistem Srbije trebalo bi da prema nacrtu ove Strategije ima između 800 i 1.200 startapa.

Javna rasprava je još jedna prilika da se utiče na sadržaj finalnog dokumenta Strategije i predlože unapređenja teksta, pa građani i stručna javnost mogu da se uključe i pošalju svoje predloge do 3. novembra 2021. godine.

Fotografija Digitalna Srbija / promo
Naslovna fotografija Pixabay

Pročitaj i ovo:  Srbija jača ICT sektor

Ostavite odgovor