4 min 3 godine

U prvoj fazi krize, kada je svet u trenu bio zaključan, adrenalin je sve brzo mobilisao da odgovore na krizu. Lideri su imali osnovnu ulogu da pokazuju i gestom i brigom i rečima da „ovo možemo proći zajedno“. Iako je vakcina obećavajuća, povratak na staru bezbrižnost i stabilnost posla niko nam nije obećao. Sprintovi adrenalina se spuštaju, a pred svima se otvorilo polje za maraton.

Uzmimo da posao neće imati stari oblik, ali da može biti sadržajan u svom punom novom kapacitetu kao i nekada. Sa ovim uverenjem lideri startuju u 2021. godini. Potrebno je usidriti optimizam u timu, ali kako?

Komunicirajte prihvatanje, ne povratak na staro

Suštinska optimistička poruka timu je da prihvatimo stvarnost takvu kakva je. Povratak na staro, bilo kao nada ili kao obećanje, neće imati efekta. Zato je smisao poruke – iako možda neće biti dobro kao što je bilo, mi ćemo biti bolji.

Zajedno diskutujte šta je moguće, i gde su realne prilike u poslu. Na tim uvidima članovi tima mogu da grade veru u novu stvarnost i vraćaju sigurnost u radno mesto, smisao u radu i produktivnost, koja je tokom prethodnog perioda moguće bila dovedena u pitanje.

Kako reenergizovati tim/organizaciju

Iako ovaj trenutak uvodi nove neizvesnosti, ipak nudi obećanje da će se nadovezati na dostignuća vezana za pandemiju, poput prelaska na fleksibilniji i inovativniji radni model. Rad od kuće ili rad preko platformi postao je aksiom pandemijskog doba i neće se lako od njega odustati. Ali tim više osnovni zadatak reenergizovanja postaje veliki izazov jer su članovi tima rasuti i zajednički prostor nije više toliko posećen. Ipak, moramo biti načisto da je sedište firme i dalje rodno mesto timske energije, I dobro kombinovati fizičke i virtuelne kontakte kako bi osećaj zajedništva trajao u obe dimenzije.

Pročitaj i ovo:  Festivali Srbije: ulazak samo za vakcinisane i uz test

Na liderima je, stoga, da novim-starim načinima povrate energiju svog tima i da tu energiju održavaju. Evo nekih saveta:

  • Pažljivo i posvećeno slušajte zaposlene i detektujte nivo zamora od produženog stresa; Pitajte zaposlene kakvo im je iskustvo dosadašnje saradnje u prethodnom periodu. Pitajte ih čega bi im značilo više, čega manje. Odvojte moguće od nemogućeg i uvedite promene na osnovu onoga što ste čuli;
  • Osnažujte tim i organizaciju za rad u nesigurnom okruženju, uvedite programe za razvoj psihološke dobrobiti, rezilijentnosti i fleksibilnosti zaposlenih;
  • Razgovor o senzitivnim stvarima stavite na prvo mesto, mejlovi i projektne aplikacije su nadrugom mestu;
  • Velike projekte reorganizujte u više malih, sa sprintom od 2-3 nedelje maksimum;
  • Ukinite nepotrebnu administraciju;
  • Dnevno i nedeljno donosimo odluke, ne odlažite ih;
  • Timske sastanke organizujemo barem dva puta nedeljno, ako je u pitanju onlajn platforma – u toku sastanka obavezno planiramo i vreme za neobavezno “čavrljanje”;
  • Pored nedeljnih sastanaka, uvedite kvartalne sastanke – u njima sumirajte kako smo radili, šta smo u hodu naučili i planiramo sprintove;
  • Delite priče o uspehu individualne ili timske, usmeno, mailom ili/i četom.

Marina Delić

Fotografija Frans Vledder / Unsplash

Ostavite odgovor