3 min 12 godina

Prvi sertifikati za kulturno preduzetništvo u Srbiji dodeljeni su polaznicima obuke DOSITHEUS programa održane od 05. do 08. jula na Mokroj gori.

Tokom četvorodnevne intenzivne obuke, prva generacija DOSITHEUSovaca upoznala se sa osnovnim pojmovima preduzetništva u kulturi i iskoristila je priliku da kroz praktični rad razvije nove ili unapredi već postojeće preduzetničke inicijative u okviru kulturnih / kreativnih industrija. Specijalizovana obuka za podršku i razvoj kulturnog preduzetništva obuhvata 10 modula koje sprovodi petoro vrsnih i iskusnih trenera. U narednom periodu, polaznicima obuke su još na raspolaganju i besplatne mentorske usluge za osnivanje i dalje unapređivanje poslovanja preduzeća ili preduzetničkog programa.

Ovo je prva u nizu obuka za one koji imaju konkretnu preduzetničku ideju i/ili inicijativu. Posle polaznika iz Aranđelovca, Kraljeva, Jagodine, Vrbovna, Kragujevca, Raške, Šapca, Lebana, Sremske Mitrovice, Bujanovca, Bora, Kožetina, Kikinde, Inđije, Plešina, Mošorina, Leskovca, Despotovca, Ripnja, Kovačice, Zaječara, Banja Luke i Travnika, priliku za učešće u projektu Dositheus dobiće nova grupa preduzetnika izabranih posle sledećeg javnog poziva (objavljen na veb-sajtu Centra za istraživanje kreativne ekonomije kao i kroz mrežu kreativnog i neprofitnog sektora Srbije).

Prvi javni poziv za učešće u projektu DOSITHEUS: profesionalni razvoj za preduzetništvo u kulturnim industrijama, raspisan je u aprilu 2012. godine, posle čega je usledila stručne selekcija prijava. Izabrano je 23 polaznika, uglavnom privatnih preduzetnika i članova neformalnih grupa umetnika i udruženja građana koji su pohađali specijalizovanu obuku za unapređenje poslovanja i/ili započinjanje sopstvenog posla u kulturnoj produkciji / kulturnim industrijama.

Obuke sprovode Obuka & Odluka i Centar za istraživanje kreativne ekonomije u saradnji sa Katedrom UNESCO za kulturnu politiku i menadžment Univerziteta umetnosti u Beograd i ujedno i realizuje DOSITHEUS projekat koji sufinansiraju UNESCO  – Međunarodni fond za kulturni diverzitet i Švajcarski program za kulturu Zapadni Balkan (kroz program E761).

K.M.

Pročitaj i ovo:  Telekom i njegov značaj za investicije Srbije u BiH

Ostavite odgovor