6 min 11 godina

Nekada uvreženo mišljenje o arhitekturi kao jednoj od „najpropulzivnijih profesija“, zamenile su konstatacije o nesumnjivoj krizi u kojoj se ova struka danas nalazi. Mlade arhitekte teško dolaze do posla, strukovne organizacije ne funkcionišu na zadovoljavajućem nivou, a građevinski sektor godinama beleži pad aktivnosti.

Arhitektura ima svoju nišu

Uprkos nepovoljnom poslovnom ambijentu u Srbiji, bračni par Marija Gardić Lazić i Uroš Lazić iz Užica uspešno vode porodični posao – firmu za arhitektonsko i urbanističko projektovanje „miu arhitekti“. Napominjući da se kod „tako složene profesije kao što je arhitektura neminovno ide sporim koracima“, Marija Gardić Lazić ističe: „svi znamo da su poslovne mogućnosti u Srbiji, a posebno van Beograda, na niskom nivou i da je građevinski sektor u krizi. A kada se radi, radi se sa nedovoljno sredstava. Ipak, mi pokušavamo da se ne opterećujemo time, već da prihvatimo kao zadate okvire i unutar njih tražimo mogućnosti. Svoje iskustvo gradimo na velikom broju arhitektonskih konkursa, mnogo nerealizovanih projekata, angažmanu na većim izvođačkim poslovima i konstantnom praćenju aktuelnosti u svetu arhitekture“.

Od 2003. godine, od kada deluje arhitektonski autorski tim „miu arhitekti“, realizovali su brojne projekte među kojima se izdvajaju i konkursna rešenja, pre svega osvojena II nagrada na arhitektonskom konkursu za 100 hotela širom Srbije, ali i hotelsko apartmansko naselje Mona u Sirogojnu, realizovani enterijer i rekonstrukcija stana u Užicu i td.

Projektovanje je šansa za dokazivanje talenta

Osvrnuvši se na svoje početke, „miu arhitekti“ ističu: „Još tokom studiranja na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, jasno smo se profilisali ka projektovanju i tu su počeci miu arhitekata. Konkursi su uvek dobar trening ali prilike u Srbiji su, na žalost, takve da oni najčešće ne dovode do realizacije. Nasuprot tome, rad sa privatnim investitorima je jedan dug i kompleksan proces, posebno u oblasti arhitekture, gde se između odnosa investitor–projektant nalazi čitav niz nekad nepremostivih faktora. Ovde bismo se nadovezali i na naše angažovanje u firmi „Domextra doo Užice“, koja ima šire polje delovanja pre svega u oblasti izvođenja građevinskih radova, a koja sa našim dolaskom počinje da se bavi i projektovanjem. Svi projekti koji izađu iz preduzeća „Domextra“ su naši, tj. potpadaju pod miu autorstvo.“

Pročitaj i ovo:  Banca Intesa ulaže u kulturne industrije

Arhitektura u stanogradnji nije nestala

Svojom misijom „miu arhitekti“ se povezuju i sa investitorima u stanogradnji. Kako ističu, „najčešći projektantski zadaci u Srbiji su u vezi sa izgradnjom stanova. Nedavno smo završili projekat za porodičnu firmu Sky Project iz Užica, u okviru kog smo uradili nacrte za veliki broj stanova različitih struktura na lokalitetu Međaj plaže. Mislim da nas je investitor izabrao za autore ovog projekta jer su bili spremni da naprave pomake u stambenoj arhitekturi u odnosu na onu koja je karakteristična za Užice danas.

Konstrukcija zgrade je takva da unutar stanova ne postoji ni jedan konstruktivni element –  imate ravan plafon, bez greda i prostor bez stubova, što omogućava fleksibilnu organizaciju stana a ceo objekat je upakovan u jedinstven beli omotač, koji je između ostalog doprineo i postizanju B energetskog razreda. Na ovom projektu smo bili i autori ali i odgovorni projektanti glavnog projekta, koji će uskoro stupiti u fazu realizacije.“

U potrazi za investitorima koji imaju estetski ukus

Kao ključni faktor za ostvarivanje saradnje sa investitorima ističu uzajamno poverenje. „Investitori moraju da budu zainteresovani i moraju da im budu bliske estetske vrednosti koje zastupamo. Kada je cilj investitora više od golog prostora (bio on životni, radni, višenamenski), tu ima mesta za dobru arhitekturu. Arhitektonsko-urbanistička idejna rešenja gotovo nikada ne radimo u varijantama – što investitori najčešće očekuju, već kroz složen projektantski proces preispitujemo rešenja i dolazimo do onog jedinstvenog, iza kog stoji tim „miu“ sa čvrstim argumentima. Living architecture je naš moto i pre bismo rekli da živimo arhitekturu nego da se bavimo njom. Miu arhitekti su se opredelili za arhitekturu bez kompromisa. Uspostavljanje poverenja je bilo ključno, a da bi se došlo do njega nije bilo mesta za kompromise“, ističu Marija Gardić Lazić i Uroš Lazić.

Pročitaj i ovo:  Plexus 3D studio – kreativnost uz upotrebu novih tehnologija

Srbija nema velike perspektive za arhitektonsku struku

Miu arhitektura je rezultat timskog rada, preispitivanja i diskusije unutar autorskog tima Lazić. „Kad radimo projekte, trudimo se da budemo objektivni i da projektujemo u skladu sa graditeljskim mogućnostima u Srbiji danas. Sa druge strane, težimo savremenoj svetskoj arhitekturi koja je, u tehnološkom pogledu, svetlosnu godinu daleko od nas. Zbog toga, u ovom poslu ima mnogo nesavršenosti, improvizacije i mnogo veštine kako bi stvari na kraju ispale onako kako su zamišljene.“

Miu arhitekti su primer uspešnog porodičnog preduzetništva, u kome se uloženi trud u pokretanje vlastitog studija, uprkos nepovoljnom poslovnom ambijentu, na kraju isplatio. Njihova arhitektonsko-urbanistička rešenja doprinose i razvoju lokalne zajednice, jer u saradnji sa investitorima i drugim privrednim subjektima, menjaju i izgled svog grada.

Milena Milojević

Tekst je nastao u okviru projekta E761 Susretanja, koji je sufinansiran sredstvima Evropske Unije i Ministarstva kulture.

Izvor fotografije: miu arhitekti

Ostavite odgovor