2 min 3 godine

Dvadesetšesti po redu Jugoslovenski pozorišni festival održava se od 1. do 7. novembra u Užicu, u Narodnom pozorištu. Festival predstavlja pozorišnu produkciju iz Hrvatske, Crne Gore, BiH i Srbije, pod sloganom Bez prevoda. Ovim indirektno festival afirmiše zajednički kulturni prostor nekada jugoslovenskih naroda. Tema ovogodišnje smotre je nežnost u današnjem vremenu.

„Živimo u tupim i grubim vremenima, u obezljuđenom dobu i danas, nakon svega, za nežnost je krajnje vreme. Jugoslavenski pozorišni festival „Bez prevoda“ u Užicu, uvek je želio da, preko dobrog teatra i sjajnih glumaca, podeli sa publikom probleme sveta u kojem živimo, ali je takođe nastojao i da ljudima pruži nadu. Zato slogan našeg festivala ove godine glasi „Pričaj mi o nežnosti“, nasuprot vremenu nesigurnosti, strepnje i izolacije. U predstavama koje smo odabrali za ovo jesenje pozorišno okupljanje u Užicu tražili smo bar jedno zrnce nežnosti, odsjaj tog blagog osećaja koji ljude vraća bliskosti i udaljuje ih od oštrih razvalina stvarnosti.“ – reči su koselektora, Bojana Munjina, novinara iz Zagreba.

Na festivalu biće prikazana i predstava Narodnog pozorišta iz Pirota „Strah – jedna topla ljudska priča“, u režiji pokojnog Igora Vuka Torbice, koja, po rečima selektora, „suprotstavlja običan svet jednostavnih ljudi, punih slabosti ali i lekovite ljudske topline, nasuprot onima koji bi te ljudske duše htele da zarobe.“

Izvor fotografija: Jugoslovenski pozorišni festival – promo

Pročitaj i ovo:  16. filmski kamp Interakcija u Čačku i Užicu

Ostavite odgovor