3 min 3 godine

Više od 300 usluga koje pruža Ministarstvo unutrašnjih poslova vezane za lična dokumenta, ali i druge usluge koje pruža MUP svaki građanin moći će da plati elektronskim putem, preko portala eUprava „Plati“, kreiranjem jedinstvene uplatnice, saopštio je MUP. Usluga je dostupna od 16. marta.

Usluga Plati građanima i privredi eUprave omogućava efikasan i pouzdan način plaćanja taksi i naknada za usluge koje pružaju organi javne uprave a odnedavno je postala dostupna prvo za plaćanje taksi i naknada Ministarstva unutrašnjih poslova. Sistem kreira jedinstvenu uplatnicu (platni nalog) za svaku uslugu i jedinstveni poziv na broj odobrenja.

Za jednu uslugu građani će sada imati samo jednu uplatnicu, a ne kao do sada više njih. Usluga je omogućena i pravnim licima, koja će kao i građani vršiti plaćanja nakon generisanja uplatnice i to direktno preko elektronskog i mobilnog bankarstva ili plaćanjem karticama preko portala e-Uprave.

Usluga „Plati“ dostupna je na adresi www.plati.euprava.gov.rs, kao i na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova www.mup.gov.rs u rubrici građani – dokumenta građana.

Kako da platite taksu ili naknadu?

Pokrenite uslugu klikom na zeleno dugme Pokreni uslugu. Popunite obavezna polja i odaberite željenu uslugu (npr. izdavanje kopije saobraćajne dozvole, lične karte, putne isprave itd.) Nakon toga klikom na dugme Napred prikazaće vam se svi podaci koje ste uneli u prethodnom koraku. Ukoliko su svi podaci tačni klikom na dugme Kreiraj uplatnicu sistem će prikazati uplatnicu koju možete da platite odmah onlajn ili da je sačuvate i platite kasnije u banci ili pošti. Ukoliko plaćate onlajn Vaša uplata će biti evidentirana u sistemu i kao dokaz o uplati dostupna ovlašćenom licu.

Digitalizacija u Srbiji

Srbija je, kako stoji u izjavama Vlade Srbije, među prvim evropskim zemljama koje su uvele kodiranje i programiranje kao obavezne predmete u osnovnim školama, dok je krajnji cilj uvođenje širokopojasne mreže za 99 odsto domaćinstava do 2025. godine.

Pročitaj i ovo:  Osnovana digitalna platforma za cirkularnu ekonomiju

Uz podršku Međunarodne telekomunikacijske unije, pripremljena je Nacionalna IKT studija pristupačnosti, koja će uskoro biti objavljena. Ova studija omogućiće da se mapiraju i stvore sistemska i održiva rešenja koja će otvoriti prostor za napredak, tako da nijedan građanin ne bude izostavljen iz koristi koje donosi tehnologija, kažu u Vladi Srbije.

Foto Unsplash

Ostavite odgovor