3 min 3 godine

U okviru projekta podrške turističkoj i ugostiteljskoj privredi Srbije Evropska unija uručila je predstavnicima Vlade Srbije neophodni materijal i dezinfekciona sredstva namenjena turističkim objektima u Srbiji za pomoć u uslovima pandemije koronavirusa. Ukupna vrednost pomoći, koja se dodeljuje u okviru projekta „EU za tebe – za kulturno nasleđe i turizam“, iznosi 662.000 evra, a namenjena je za 600 turističkih objekata širom Srbije. Projektna aktivnost deo je šireg projekta koji se odnosi na unapređenje sektora turizma uopšte, čija je ukupna vrednost 15 miliona evra.

Prva isporuka pomoći, koju čine UV lampe, beskontaktni toplomeri, dezinfekciona sredstva i sprejevi, krenula je za Golubac i istočnu Srbiju kako bi se obezbedili sigurni uslovi za rad turističkih objekata za zaposlene i goste. Cilj projekta je da turistički objekti obezbede bolje prihode i veći dolazak turista iz drugih zemalja kada se steknu uslovi za putovanje.

Sertifikacija turističkih objekata

Drugi važan deo projekta jeste sertifikacija objekata „Čisto i bezbedno“, što uključuje primenu svih najboljih standarda i protokola u ugostiteljskim objektima, kako bi gost bio siguran u to da su poštovane sve higijenske i druge zdravstvene mere.

Za oporavak turizma neophodno je da se povrati poverenje ljudi u to da je korišćenje smeštaja i ishrane u turističkim objektima bezbedno i da se obezbede uslovi za povratak turista čim to uslovi dozvole. U Srbiji do sada više od 180 hotela i 280 restorana poseduje sertifikat „čisto i sigurno“, a u toku je sertifikovanje još 30 hotela, što znači da oni posluju u skladu sa svim merama zaštite zdravlja.

Evropska komisija je odobrila Srbiji 12 miliona evra bespovratne pomoći iz Fonda solidarnosti EU, kome Srbija ima pristup kao da je punopravna članica.

U Vladi Srbije kažu da je iz budžeta Srbije u 2020. godini izdvojeno približno devet milijardi dinara za podršku turističkom sektoru, a da je Vlada 2021 godine donela tri uredbe za pomoć ugostiteljima, hotelijerima i turističkim vodičima, u ukupnoj vrednosti od oko 3,6 milijardi dinara.

Pročitaj i ovo:  Kreativni sektor Evropske unije u padu za trećinu zbog pandemije

Izvor Vlada Republike Srbije
Foto Unsplash

Ostavite odgovor