3 min 3 godine

Javna Fejsbuk grupa Muzičari Srbije, koja broji oko 5,4 hiljade članova, na protestu pred Skupštinom Srbije 14. marta zatražila je od Vlade i Predsednika da im dozvoli pravo da nastupaju. Oni kažu: „Uskraćivanje mogućnosti rada, a samim tim i naše egzistencije, prouzrokovala je Vlada Republike Srbije, pozivajući se na pandemiju COVID-a 19 virusa“. Slogan protesta bio je Mi na život bez muzike ne pristajemo.

Organizatori događaja istakli su da u Srbiji živi i radi 20.000 muzičara i da oni već godinu dana ne mogu da ostvare pravo na rad i pravo na zaradu, jer su koncerti i drugi javni događaji sa živom muzikom otkazani u martu prošle godine.

Govornici su izjavili da su sa njima i druge profesije, od frizera do organizatora događaja i da svi traže pravo na rad, a zapretili su i štrajkom glađu.

Muzičari traže jednak tretman za sve

Nekoliko dana pre ovog događaja, Inicijativa za život domaće muzičke scene, koja okuplja muzičare i druge aktere u oblasti muzike u Srbiji, pozvala je nadležne da osiguraju jednak tretman za sve delatnosti u uslovima pandemije korona virusa, što bi značilo ili zatvaranje svih, ili dozvolu svima da rade uz poštovanje mera jednakih za sve.

Reagujući na najavu zabrane svih koncerata i kažnjavanje Kombank dvorane, Inicijativa za život domaće muzičke scene zatražila je i da “svi kojima je zabranjeno pravo na rad u punim kapacitetima moraju dobiti adekvatnu finansijsku podršku države, po uzoru na druge evropske zemlje koje su uložile milijarde evra za spas lokalnih kulturnih i kreativnih scena”.

Kako prenose dnevni listovi i RTS, pozivajući se na izvore u Vladi Srbije, Kombank dvorana u Beogradu je kažnjena zbog nepoštovanja epidemioloških mera na koncertima Crvene jabuke. U Kombank dvorani tvrde, međutim, da su postupali u skladu sa svim važećim merama za sprečavanje širenja korona virusa.

Pročitaj i ovo:  Poslovanje nakon pandemije: refleksijom do novog znanja o promenama u poslovanju

Reč je o koncertima Crvene jabuke, održanim 8. i 9. marta od 19 do 21 sat. Koncert koji je bio zakazan za nedelju, 7. mart – kada su uvedene posebne mere Krinog štaba, “uredno je pomeren na utorak, 09.03. čime je ispoštovana procedura odlaganja samog događaja”, preneli su svoje uverenje organizatori u Kombank dvorani.

Foto Ekranska fotografija (screenshot) YouTube

Ostavite odgovor