4 min 3 godine

Portal Gradnja.rs u saradnji sa kompanijom Alumil raspisuje anketni konkurs s nagradnim fondom od 2.500 evra.

Pandemija koronavirusa preokrenula je naš odnos prema radu i stanovanju na mnoge neočekivane načine. Život u prirodi, preko noći, postao je nova normala pa je za godinu dana kupoprodaja kuća u prirodi porasla je za čak 40 odsto. Naročito su tražene nekretnine u okolini velikih gradova. Potražnja za montažnim kućama malih kvadratura dostigla je svoj istorijski vrhunac. Naročito su tražena rešenja koja se mogu brzo i lako sagraditi. Međutim, velika potražnja prouzrokovala je i velike probleme.

U masovnoj proizvodnji tipičnih rešenja najčešće su dostupne kuće skromnog oblikovanja i niskog cenovnog ranga. Ekološki standard, energetska efikasnost i dugotrajnost ovih objekata su upitni. Njihove arhitektonske vrednosti svedene su na minimum. Ponuda na tržištu ne pokriva savremena, atraktivna i celovita rešenja visokog standarda kvaliteta, oblikovanja i organizacije. Ali, kako i na koji način osmisliti malu montažnu kuću u prirodi, a da njeni kvaliteti zadovolje potrebe sofisticirane generacije korisnika?

Cilj konkursa

Nova generacija korisnika u potražnji je za vitalnom alternativom, arhitektonski skladno oblikovanom, funkcionalno besprekorno organizovanom, tehnološki napredno opremljenom, elegantnom jedinicom visokog ekološkog i cenovnog ranga.

Kako tema privremenog boravka u prirodi nije obrađena na celovit i adekvatan način, portal Gradnja.rs u saradnji sa kompanijom Alumil raspisuje otvoreni, anketni i regionalni konkurs za idejno arhitektonsko rešenje “Male montažne kuće u prirodi powered by Alumil”.

Konkurs ima tri osnovna cilja. Prvi je da dođe do najboljih idejnih rešenja male montažne kuće u prirodi. Drugi je da okupi arhitekte zainteresovane za tipologiju malih kuća, a sve u nameri njihove promocije na stručnim portalima i društvenim mrežama kao primera dobre prakse koje treba slediti. Treći je da se sredstvima kreativnosti i inteligencije unapredi postojeći načini gradnje, ponude i očekivanja.

Konkursni zadatak

Učesnici imaju zadatak da urade idejno rešenje male montažne kuće za privremeni boravak i rad, neto površine od 24 do 48 m2 grejanog prostora. Jedinicu je potrebno nameniti za određenu lokaciju u prirodi – koju učesnici biraju sami. Lokacija mora biti u neposrednoj blizini grada koji ima preko 100.000 stanovnika, a najdalje na 100 kilometara od njegovog centra. Lokacija se može nalaziti u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji ili Bosni i Hercegovini.

Imaginarni klijent je par koji je upoznat sa savremenim tehnologijama i dizajnom, a svoj posao može obavljati i onlajn. Kao nosioci savremenog načina poslovanja, visoke mobilnosti, socijalnog i ekonomskog ranga u potražnji su za vrhunskim arhitektonskim rešenjima. Zanima ih maksimalni standard kako u pogledu oblikovanja, tako i u vidu materijala, opreme i detalja. Jedinica treba biti organizovana tako da omogući boravak i rad za dve osobe, kao i prenoćište za još dve osobe. Integracija rada i boravka obavezan je zadatak.

Rok za predaju radova je 17. maj 2021.

Više o uslovima konkursa i žiriju možete pročitati na Gradnja.rs portalu.

Fotografija Gradnja.rs

Pročitaj i ovo:  Direktor Apvorka preporučuje knjige za razumevanje budućnosti poslovanja

Ostavite odgovor