2 min 3 godine

Vlada Republike Srbije usvojila je 11. marta Predlog zakona o muzejskoj delatnosti i uputila ga Narodnoj skupštini na usvajanje po redovnoj proceduri.

Oblast muzejske delatnosti do sada nije bila regulisana posebnim zakonom, već Zakonom o kulturnim dobrima iz 1994. godine, tako da će ova važna oblast prvi put biti definisana specijalizovanim zakonom. Donošenje zakona je ključni uslov sistemskog pristupa i uređenja oblasti zaštite pokretnih kulturnih dobara – muzejske građe na sveobuhvatan i svrsishodan način.

Donošenjem ovog zakona stvara se pravna osnova koja će obezbediti potpunu zaštitu i očuvanje muzejske građe kao pokretnih kulturnih dobara na jedinstven način. Predlog zakona definiše obaveze muzeja i osnivača muzeja, poboljšanje uslova za rad muzeja kako bi mogli da se punim kapacitetom posvete zaštiti pokretnih kulturnih dobara i reguliše centralne i matične funkcije muzeja.

Na današnjoj sednici Vlada je donela i Odluku o proglašavanju stare i retke bibliotečke građe za kulturno dobro od izuzetnog značaja.

Ovom odlukom, 720 starih rukopisnih i štampanih knjiga nastalih u periodu od 15. do 19. veka, dobilo je najveću katogorizaciju u pogledu zaštite. Na ovaj način biće stvoreni uslovi za njihovu potpuniju pravnu i tehničku zaštitu (konzervacija, restauracije, mikrofilmovanje), za dalje proučavanje i objavljivanje rezultata tih istraživanja, kao i za priređivanje fototipskih izdanja najvrednijih dela.

Ova odluka biće upućena Narodnoj skupštini Republike Srbije, koja proglašava kulturna dobra od izuzetnog značaja.

Izvor Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije
Foto Unsplash

Pročitaj i ovo:  Poseta muzejima Srbije

Ostavite odgovor