3 min 3 godine

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković održala je 15. jula onlajn konferenciju „Prestonica kulture Srbije 2023. godine“ koja je realizovana sa ciljem da se gradovi i opštine u Srbiji, kao i najšira javnost, upoznaju sa jednim od najvažnijih projekata koje je Ministarstvo pokrenulo.

Gojković je istakla da je osnovni zadatak programa, koji je rađen po uzoru na „Evropsku prestonicu kulture“, unapređivanje procesa decentralizacije kulture.

„Osnovni ciljevi programa ‘Prestonica kulture Srbije 2023. godine’ su da se kroz podršku jednoj lokalnoj samoupravi ojačaju ključni faktori kulturnog razvoja, podigne kvalitet kulturnog života, ubrza umetnički i turistički razvoj, ali i podstakne donošenje strategija kulturnog razvoja na lokalnom nivou“, naglasila je ministarka kulture.

Titula Prestonica kulture Srbije pomoći će gradovima da rešavaju dugogodišnje probleme u oblasti kulture

Gojković je izjavila da će se na taj način u izabranoj lokalnoj samoupravi stvoriti uslovi za rešavanje dugogodišnjih problema u oblasti kulture, kao i za unapređenje aktuelnih i osmišljavanje novih kulturnih sadržaja.

„Time će se dobiti dobra osnova za oživljavanje postojećih i pokretanje savremenih ustanova i institucija kulture, kao i za uključivanje građana i profesionalaca u procese kreiranja i sprovođenja kulturnih politika na nivou lokalne zajednice“, napomenula je Gojković.

Ministarka kulture skrenula je pažnju da to treba da bude isključivo projekat postojećih praksi i dodala da nosilac ove prestižne titule ne može biti grad koji to već jeste, nego lokalna samouprava koja ima potencijale i kojoj treba pomoći da ojača kapacitete za opšti razvoj, baziran na kulturi i kulturnom turizmu.

„Učešće u ovom Programu jedinstvena je prilika da lokalne samouprave urade nešto više za svoju zajednicu i da je dobro pozicioniraju na kulturnim i turističkim mapama Srbije i regiona“, poručila je Gojković.

Konferencija „Prestonica kulture Srbije 2023. godine“ održana je kroz dva panela. Učesnici prvog panela bili su predstavnici Radne grupe za pripremu, realizaciju i sprovođenje Programa, koju je oformilo Ministarstvo i stručnjaci iz oblasti koje su u tesnoj vezi sa najvažnijim ciljevima novog projekta.

Konkursne prijave od 2. avgusta

Konkursne prijave se podnose od 2. avgusta do 2. septembra, nakon čega će biti poznato koji su grad ili opština poneli prvu titulu „Prestonice kulture Srbije 2023“, a otvoren za sve jedinice lokalne samouprave u Republici Srbiji, osim za gradove Beograd i Novi Sad.

Izabrana jedinica lokalne samouprave poneće titulu „Prestonica kulture Srbije 2023“ koja će joj omogućiti da bude prepoznata kao relevantni nacionalni centar razvoja kulture i na taj način postane vidljivija na kulturnoj mapi Srbije i Evrope.

Izvor Ministarstvo kulture Srbije
Fotografija Ministarstvo kulture Srbije promo

Pročitaj i ovo:  Jordi Pascual - Agenda 21 za kulturu: kultura je resurs gradova

Ostavite odgovor