2 min 3 godine

Mate Rimac, vlasnik Rimac Automobila, male fabrike luksuznih električnih auta u Hrvatskoj, preuzeo je legendarni Bugati – vest je kao prvorazredna senzacija za kratko obišla ceo region. Francuski brend broj jedan u svetu superbrzih automobila uskoro će se delom kreirati iz Hrvatske. Tridesettrogodišnji vlasnik firme, Rimac, ostvario je ovim preuzimanjem svoj dečački san. Većinski paket kupljen je od Folksvagena.

Promena je na više planova. Rimac Automobili, u kojem Porše ima 24 odsto, Hjundai 12, a sam osnivač 37 posto, od sada će se zvati Rimac Grupa. Grupa će imati dve celine: Rimac Tehnologiju i Bugati Rimac, koji će proizvoditi već prestižnu automobilsku marku iz Alzasa i domaće brze električne automobile kao što je auto Nevera. Nevera je prvi električni hiper automobil, koji je u celosti razvijen u Hrvatskoj i zvanično je brži od Formule 1. Procena je da je Rimčeva kompanija pre preuzimanja Bugatija vredela oko 6 milijardi dolara.

Najveći benefit za hrvatsku privredu je u tome što će komponente za Bugati ubuduće biti delom dizajnirane i proizvedene u Rimčevom kampusu kod Zagreba. Kampus će biti otvoren 2023. godine i imaće čak 100.000 kvadratnih metara prostora. Zapošljavaće čak 2.500 najboljih inženjera, time će biti jedan od najvažnijih razvojnih centara na Balkanu.

Mate Rimac je kapital stekao inovacijama, naime, još sa 17 godina postao inovator u automotiv industriji i njegovi pronalasci i zaštićeni patenti brzo su postali široko primenjena rešenja u brojnim svetskim automobilskim markama, među kojima je i retrovizor u kojem nema mrtve tačke.

Rimac je više puta izjavio da mu je Nikola Tesla glavni uzor i inspiracija.

Fotografija Unsplash

Pročitaj i ovo:  Continental u Novom Sadu pravi fabriku za tehnološku revoluciju u auto industriji

Ostavite odgovor