2 min 3 godine

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku koji su prikupljeni u III kvartalu 2021. godine, vrednost izvedenih građevinskih radova na teritoriji Srbije porasla je za 29 odsto u tekućim cenama, dok u stalnim cenama taj rast iznosi 15,2 procenta u odnosu na III kvartal 2020. godine.

Posmatrano prema vrsti građevina, vrednost izvedenih radova na zgradama povećana je 7,9 odsto, a na ostalim građevinama (niskogradnji) 19,6 procenata u stalnim cenama.

Posmatrano prema regionima, u trećem kvartalu 2021, vrednost izvedenih radova, u stalnim cenama, najviše je povećana u Regionu Šumadije i Zapadne Srbije, 41,3 odsto, zatim u Regionu Južne i Istočne Srbije, 24,7 odsto, Beogradskom regionu, 6,7 odsto, i Regionu Vojvodine, 1,7 procenta, u odnosu na isti kvartal 2020. godine.

Neuobičajeno veliki rast u Šumadiji i zapadnim okruzima dolazi verovatno od ulaganja u autoputeve i brze saobraćajnice u tom delu Srbije. Međutim, kako se ti investicioni projekti finansiraju iz kredita, rast neminovno odlazi poveriocima a kako su i izvođači radova uglavnom strana putarska preduzeća, to i taj deo indirektnog rasta beleži se u pozitivnim bilansima njihovih matičnih zemalja.

Od ukupne vrednosti građevinskih radova, na teritoriji Srbije izvedeno je 96,6 odsto, ostatak su investicije u inostranstvu. Tako, srpska građevinska industrija izvezla je samo 3,4 odsto svoje ukupne proizvodnje.

Vrednost izvedenih radova porasla je za 28,2 odsto u odnosu na treći kvartal 2020. godine, u tekućim cenama, dok u stalnim cenama taj rast iznosi 14,5 odsto.

Fotografija Unsplash

Pročitaj i ovo:  Portal Gradnja.rs raspisao konkurs za montažnu planinsku kuću

Ostavite odgovor