3 min 3 godine

Upravni odbor Filmskog centra Srbije (UO FCS) odbio je predlog stručne komisije te nacionalne ustanove za kinematografiju da podrži nove filmove poznatih i eminentnih filmskih stvaralaca Gorana MarkovićaŽelimira Žilnika i Srđana Dragojevića. Ova odluka Upravnog odbora objavljena je 30. novembra na sajtu FCS-a, i doneta je većinom glasova. Prema statutarnim odredbama FCS, Upravni odbor ima pravo da odbije predloge stručne komisije. Burne reakcije stručne i građanske javnosti nisu izostale, tim pre što iza odluke upravnog tela nije sledilo, odnosno nema nikakvog obrazloženja, pa nisu jasni kriterijumi odbijanja.

S obzirom da su sva trojica filmskih stvaralaca poznati kao oštri kritičari sadašnjeg režima, prva pomisao je da je podrška uskraćena baš zbog toga, tj njihovih stavova o stanju u društvu i u kulturi Srbije.

Po rečima direktora FCS, Gordana Matića, koji je dao izjavu za N1 televiziju, stručnu komisiju činili su predsednik Udruženja filmskih reditelja Srbije Milan Knežević, dekan Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu Miloš Pavlović, dekan Akademije umetnosti u Novom Sadu Siniša Bokan, upravnik Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić i dramaturškinja Biljana Maksić (predsednica), a obrazovana je za konkurs za eminentne domaće reditelje kojim je FCS želeo da omogući svojevrsnu pozitivnu diskriminaciju.

Konkurs za eminentne stvaraoce u filmskoj umetnosti

Reč je o projektima filmova “Doktor D” Gorana Markovića, za koji je predložena podrška od 24 miliona dinara, “Sloboda ili barbarizam” Želimira Žilnika, za koji je predloženo 16 miliona dinara podrške, i “Škartovi” Srđana Dragojevića, za koji je predviđena podrška od 30 miliona dinara.

Članovi komisije su odbili da daju komentar izjavljujući da su obavezani ugovorom da javno ne komentarišu konkurs. Od aplikanata, oglasili su se Goran Marković, koji je izjavio da je u pitanju cenzura, i Dragojević, koji je izjavio da je zbunjen i da bi voleo da dobije obrazloženje zašto ideja njegovog filmskog projekta nije prihvaćena.

Pročitaj i ovo:  Filmskoj industriji 20 odsto povrata od filmske produkcije u Srbiji

FIlmski centar Srbije je osnovala Vlada Srbije sa ciljem da produkcijskim sredstvima podstiče razvoj domaće kinematografije koja zbog malog tržišta ne može sama da se razvija u komercijalnim uslovima.

Predsednik Saveta Festivala autorskog filma (FAF), reditelj Srdan Golubović, osudio je odluku Upravnog odbora Filmskog centra Srbije a pozvao je i ostale kolege da dignu tim povodom “veliku buku”, jer smatra da izostanak obrazloženja budi sumnju da je reč o gušenju slobode.

Foto Pixabay

Ostavite odgovor