2 min 3 godine

Od početka pandemije do danas ugašeno je više od 500 turističkih agencija, dok je više od 350 agencija stavljeno u tzv. stanje mirovanja. Procenat otpuštenih radnika u turističkim agencijama već je premašio 72 odsto, navela je Inicijativa TAS a prenosi portal SEEBiz. Najveći broj od ukupno uništenih 850 turističkih agencija su posrednici u prodaji turističkih aranžmana, ali ima i organizatora turističkih putovanja.

Iz inicijative Turističkih agencija Srbije dodaju da je broj turista manji od 70 nego u periodu pre pandemije i da će najveći broj agencija da proglasi bankrot već u septembru 2021. godine.

Turistički radnici ističu da je netačan podatak sa kojim je Vlada izašla u javnost, da je turizam pomogla sa 9 milijardi dinara. Prema računici turističkih agencija pomoć ne prelazi 3,7 milijardi. Navode i da je, verovatno pod pritiskom EU, doneta uredba za pomoć turizmu, ali da nije zvanično promovisana niti da su lokalne samouprave obaveštene, pa da se za nju i ne zna, a kada se potencijalni korisnici jave lokalnim samoupravama, dobiju ćutanje ili odbijanje.

Kad je reč o subvencijama za nabavku polisa za turističke agencije organizatore, iz TAS-a navode da je na te subvencije ostvarilo pravo samo 90 turističkih agencija u ukupnom iznosu od 118 miliona dinara dinara. Ukupan iznos isplaćenog minimalca za turistički sektor, prema resornom ministarstvu, je 705,6 miliona evra, navodi Inicijativa.

Fotografija Mohamad Hassan / Pixabay

Pročitaj i ovo:  Društvena odgovornost kompanija: da privreda radi za građane

Ostavite odgovor