3 min 12 godina

Skupština Srbije usvojila je Zakon o kinematografiji koji je najavljen da će omogućiti sistematsko rešavanje problema u ovoj oblasti i unaprediti razvoj svih vrsta kinematografskog stvaralaštva u Srbiji. Zakonom je predviđeno formiranje baze podataka kao osnove za utvrđivanje strategije razvoja domaće kinematografije i preuzimanje konkretnih mera ekonomske i kulturne politike u oblasti kinematografije – jedinstvene evidencije o kinematografskim delatnostima u Srbiji.

Zakon će omogućiti i podsticanje filmskog programa kroz modernizaciju uslova za prikazivanje namenjenu bioskopima koji na svom redovnom godišnjem programu imaju više od 30 odsto od ukupnih sati projekcija, domaćih i evropskih kinematografskih dela.

Zakon će urediti tržište kinematografije

Očekuje se da zakon utiče i na podsticanje domaćeg filmskog stvaralaštva, podsticanje uvođenja informatičkih tehnologija i modernizacije u oblasti kinematografije, razvoj kreativnih industrija u oblasti kinematografije i podsticanje stranih producenata da proizvode strana i koprodukciona kinematografska dela u Srbiji. Sredstva za podsticanje domaće kinematografije obezbeđuju iz budžeta, ali i od 1,5 odsto od ostvarene mesečne pretplate za Radio-televiziju Srbije, 20 odsto sredstava koja naplaćuje Republička radiodifuzna agencija i 10 odsto sredstava koja naplaćuje Republička agencija za elektronske komunikacije.

Zakonom je propisano da se stranim producentima iz budžeta isplaćuje do 20 odsto ukupno utrošenih sredstava sredstava za snimanje filma na teritoriji Srbije, kako bi se podsticao njihov rad.akonom je utvrđeno da stručne poslove u oblasti kinematografije obavlja Filmski centar Srbije, koji podnosi Ministarstvu kulture godišnji izveštaj o svom radu kao i o stanju u kinematografskoj delatnosti. Filmski centar Srbije dva puta godišnje će raspisivati i sprovoditi javni konkurs za finansiranje i sufinansiranje proizvodnje domaćih filmova, a javni konkursi za druge oblasti kinematografije raspisivaće najmanje jednom godišnje. Definisano je i da javno prikazivanje domaćeg i koprodukcionog dela koji je finansiran ili sufinansiran sredstvima iz budžeta počinje u bioskopima i na filmskim festivalima, dok ga drugi ovlašćeni prikazivači mogu prikazati šest meseci kasnije.

Pročitaj i ovo:  Kako dizajnirati filmski poster - 10 saveta

Novac za razvoj kinematografije izdvaja se od dela naknada koje telekomunikacioni operatori plaćaju Republičkoj agenciji za elektronske komunikacije, a emiteri Republičkoj radiodifuznoj agenciji za pravo emitovanja programa. Zakonom su predviđene i novčane kazne od 300.000 do dva miliona dinara za pravna lica koja ne dostave podatke potrebne za vođenje evidencije ili prodaju bioskopske ulaznice na nezakonit način.

Izvor FoNet.

Ostavite odgovor