2 min 12 godina

Vrednost poslova ostvarenih na domaćem tržištu informacionih tehnologija (IT) u 2011. godini bila je između 410 i 412 miliona evra, što je u odnosu na prethodnu godinu rast od pet odsto. Taj rast prometa je mali kada se ima u vidu da je vrednost obrta u ICT sektoru tokom 2008. godine bila rekordnih 560 miliona evra. Izvoz softvera dostići će sumu od 200 miliona dolara do kraja 2011. godine.

Srpsko tržište karakteriše i izuzetno mala potrošnja na tržištu IT – a koja po glavi stanovnika na godišnjem nivou nije veća od 58 evra, dok je u zemljama Evropske unije oko 870 evra. Industrija softvera dobro napreduje, a jezgro toga čine 74 kompanije, koje se ne pojavljuju na domaćem tržištu, već isključivo rade za inostrane partnere.

U 2012. godini očekuju se negativni efekti poskupljenja hard diskova zbog izmeštanja proizvodnje iz Japana, zbog zemljotresa i nesreće u Fukušimi. Proizvodnja se seli na Tajvan i u druge delove Azije, zbog čega su u poslednjih mesec dana hard diskovi poskupeli do tri puta.

M.Milojević

Pročitaj i ovo:  20 popularnih sajtova za učenje

Ostavite odgovor