Digitalna novčana valuta bitkoin, kojom se obavljaju internet trgovanja u istoimenoj digitalnoj platnoj mreži, upravo je dobila važnu licencu od Evropske unije.

Naime, nakon što se ova naširoko nejasna digitalna valuta našla usred nekoliko hakerskih skandala i tako izgubila na vrednosti, ovo će je zasigurno vratiti na nivo vredan poštovanja, pišu RTL Vesti.

Luksemburško ministarstvo finansija izdalo je licencu koja odobrava bitkoinu da postane platna valuta unutar granica čitave Evropske unije.

Međutim, ovom licencom bitkoin će postati valuta koja će moći da se primeni kod procene vrednosti dobara i usluga, kao i ostale fizičke valute.

EU će ovim potezom dobiti uvid u kretanje valute, tj. ona će ostavljati svoj trag, dok će evropski čelnici imati veću kontrolu nad novcem.

U SAD-u on još uvek funkcioniše u odvojenim sredinama, zavisno od finansijskih uredbi saveznih država, ali ova odluka EU-a zasigurno će mu dati ogroman zamah.

Biće zanimljivo posmatrati kako će se to odraziti na svetsku ekonomiju i klasičnu razmenu novca i dobara kakvu smo do sada poznavali uopšte.

Izvor B92.net

Pročitaj i ovo:  Izazovi ekonomije deljenja i saradnje: ekonomski rast ili deregulacija

By Urednik

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.